Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe zit het nu met fruit en diabetes?

redactie

In het augustusnummer van TPO viel in het artikel van Hans van Wijland al het nodige te lezen over voeding bij diabetes mellitus type 2. Fruit is gezond, maar als je er teveel van eet, kun je dan diabetes krijgen? In het British Medical Journal staat een verslag van drie prospectieve langlopende onderzoeken naar deze vraag. Conclusie: van fruit krijg je geen diabetes, en bezondig je je aan druiven, appels en bosbessen, dan is het risico dat je diabetes krijgt significant lager.

De onderzoekers gebruikten gegevens van drie langlopende cohortonderzoeken: the Nurses’ Health Study (66.105 vrouwen), the Nurses Health Study II (85.104 vrouwen) en de Health Professionals Follow-up Study (36.173 mannen). Ze gebruikten alleen de gegevens van gezonde deelnemers, dus mensen zonder een chronische ziekte onder de leden. Ook werden de deelnemers uit het onderzoek gelaten die niets hadden ingevuld over hun fruit- en vruchtensapconsumptie. Meetpunt was het aantal gevallen van (zelfgerapporteerde en bevestigde) diabetes mellitus type 2. In totaal ging het om 187.382 proefpersonen. In de loop van de jaren daarna kregen 12.198 deelnemers diabetes type 2 (6-7%). Een groep mensen die 3 porties fruit per week aten, werd vergeleken met een groep die dat niet deed. Als uitkomstmaat gebruikten de onderzoekers de hazard ratio (HR). Een HR van 1 betekent dat er geen verschil is tussen groepen, maar een HR van meer of minder dan 1 betekent dat er wel verschil is. Na correctie op onder andere leefstijl concluderen de onderzoekers dat per 3 porties fruit per week, mensen minder kans hadden op diabetes type 2: HR van 0,98. De kans op diabetes verschilde wel per type fruit. Voor bosbessen was de HR 0,88, druiven en rozijnen 0,89, gedroogde pruimen 0,93, appels en peren 0,95, bananen 0,95, grapefruit 0,97, perziken, pruimen en abrikozen 0,99, sinaasappels 1,03, aardbeien en meloen 1,10. Bij de groep die 3 porties sinaasappels, aardbeien en meloen per week eet, lijkt de kans op diabetes type 2 juist groter. Dat geldt ook voor de mensen die in plaats van hele stuks fruit, vruchtensap consumeren (HR 1,08). Of de kans op diabetes type 2 door fruit groter is, is dus afhankelijk van het soort fruit dat je eet. Vooral bosbessen, druiven en appels lijken significant minder kans op het ontwikkelen van diabetes te geven. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog de glykemische index is van het soort fruit. Bij vruchtensap geldt het omgekeerde: hoe meer sap je drinkt, hoe groter het risico op diabetes. Adviseer patiënten dus om in plaats van sap gewoon fruit te eten.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Muraki I, et al. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ 2013;347:f5001 doi: 10.1136/bmj.f5001 (Published 28 August 2013).