Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hiv-positief in de praktijk

redactie

Onderzoek van Care4care liet zien dat de relatie tussen mensen met hiv en hun zorgverleners verbetert als de zorgverlener meer kennis heeft van het leven met hiv en de behandeling daarvan. Daarnaast helpt het ook als de hiv-positieve weerbaar is en zich goed gehoord voelt. Om dit te bereiken hebben ze de website www.positiefzorgt.nl en een bijbehorende gids – Positief zorgt – gemaakt.
De site heeft een deel voor de zorgverleners en een deel voor de hiv-positieven, maar raadt aan om vooral ook bij elkaar te kijken. Juist om elkaars kennis en inzicht te vergroten. Er is veel achtergrondinformatie te vinden: van kennis over leven met hiv tot hygiënerichtlijnen, en van dossiervorming en beroepsgeheim tot stigmatisering. De vele citaten en filmpjes met persoonlijke ervaringen vergroten vooral het begrip voor elkaars situatie.
Hiv-positieven hebben inmiddels een bijna normale levensverwachting. Zowel het ouder worden als het jarenlange gebruik van hiv-remmers is een nieuw gegeven in de zorg en de inzichten zijn nog in ontwikkeling. Voor praktijkondersteuners is het goed om te weten dat mensen met hiv meer comorbiditeit hebben (bijvoorbeeld aandoeningen aan hart, lever en nieren) en dat ze op iets jongere leeftijd te maken krijgen met ouderdomsklachten.
Care4care is een samenwerkingsverband van de Open Universiteit, Hiv Vereniging Nederland, Soa Aids Nederland en Stichting Mainline.

Floor Jaspers

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4

Literatuurverwijzingen: