Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hetzelfde medicijn in een ander jasje

redactie

Op www.meldpuntmedicijnen.nl/meldactie kunnen medicijngebruikers anoniem hun ervaringen met anderen delen over bijvoorbeeld bijwerkingen, verpakkingen of vergoedingen van medicijnen.

De website werkt samen met Lareb; het Nederlands bijwerkingen Centrum en is een initiatief van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Inmiddels heeft het Meldpunt Medicijnen zo’n 15.000 ervaringen verzameld.
Vanaf 8 september 2014 kunnen patiënten ook hun ervaringen delen over het wisselen van medicatie als gevolg van het preferentiebeleid. Het preferentiebeleid wordt gevoerd door zorgverzekeraars om de kosten van geneesmiddelen in de hand te houden. De medicijnkosten zijn daardoor flink gedaald, maar het heeft wel geleid tot veel klachten van patiënten en apothekers.
In je dagelijks werk als praktijkondersteuner zal je hier regelmatig mee te maken hebben. Het wisselen van merken geeft verwarring bij patiënten en kan leiden tot vergissing bij inname. Patiënten die klachten hebben, kunnen op de site hun ervaringen delen via het blokje: meldactie: ‘hetzelfde medicijn in een ander jasje’. Dit kunnen meldingen van bijwerkingen zijn, vergissingen als gevolg van een andere verpakking of tablet, problemen met inname omdat de tablet ineens groter is of dat het andere medicijn simpelweg minder goed werkt. Het IVM is geïnteresseerd tot welke actie dit uiteindelijk heeft geleid: is er overleg geweest met arts of apotheker, of is de gebruiker zelfs gestopt met inname, al dan niet in overleg met de voorschrijver? Deze meldingen worden verzameld en verwerkt in een rapport voor opdrachtgever MAG (management voor apothekers en de gezondheidszorg). Ook worden er aanbevelingen opgenomen die de dienstverlening door de apotheek kan verhogen.

Annette van Vliet

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 6

Literatuurverwijzingen: