Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het zit in de familie

redactie

Ouders en kinderen lijken op elkaar, ook als het gaat om huisartsenbezoek. Voortbouwend op het werk van de Nijmeegse groep (Huijgen en Van den Bosch) onderzochten Cardol et al. patronen van huisartsbezoek binnen gezinnen. Uit de gegevens van de Tweede Nationale Studie werden ruim 30.000 gezinnen geselecteerd met ten minste één kind. Van deze gezinnen bekeken de onderzoekers patronen in huisartsenbezoek voor vijf klachtengroepen: hoofdpijn, buikpijn, andere alledaagse somatische klachten, trauma’s van het bewegingsapparaat en chronische aandoeningen.
Moeder en dochter lijken verreweg het meest op elkaar, maar ook andere combinaties van ouder en kind vertonen overeenkomst, evenals de combinatie vader-moeder en zoon-dochter. Van de onderzochte klachtenclusters leken die van hoofdpijn en buikpijn nog het meest op elkaar. De auteurs zijn verbaasd dat de overeenkomst klein was voor de combinatie van andere somatische alledaagse klachten (moeheid, misselijkheid, pijn, duizeligheid, hoesten en snotteren), maar hier zou de heterogeniteit van deze klachtengroep een verklaring voor kunnen zijn.
Onderzoekers doen er goed aan om voortaan bij het bestuderen van huisartsenbezoek ook gezinskenmerken in de analyse te betrekken. (HvdW)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Cardol M, et al. All in the family: headaches and abdominal pain as indicators for consultation patterns in families. Ann Fam Med 2006;4:506-11.