Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herkauwd gras tegen astma

redactie

Amerikaanse Puerto Ricanen met astma gebruiken eigen huismiddeltjes naast de voorgeschreven medicijnen. Die huismiddeltjes zijn niet altijd even onschuldig en belemmeren soms zelfs de genezing.

Bij Puerto Ricaanse immigranten in de Verenigde Staten komt 2 maal zo vaak astma voor als bij Latino’s in het algemeen en 2,5 maal zo vaak als bij blanken. Nogal wat Puerto Ricanen met astma gebruiken huismiddeltjes. In een kwalitatief onderzoek vertelden 30 geselecteerde patiënten van een eerstelijns kliniek welke huismiddelen ze toepasten als hun kind astma had. De lijst met 75 middelen werd ingedeeld in 3 groepen: innemen, inwrijven, en gedrag. Tot de eerste groep behoorden 29 kruidendrankjes, variërend van basilicumdrankjes tot een drankje van door koeien herkauwd gras. ‘Inwrijfmiddelen’ (32) waren bijvoorbeeld kamfer, al dan niet met menthol, en Vick’s Vaporub die uit een combinatie van (te) scherpe stoffen bestaat. Ook vruchtensappen en honing om de ‘keel en luchtpijp schoon te maken’ kwamen aan bod. Of delen van dieren, zoals het hartje van een uil en gekookte slakken. Gedragsmaatregelen waren bijvoorbeeld baden in zeewater en bidden.
Uit het onderzoek bleek dat als ouders met hun kind met astma naar de dokter gingen, ze vaak de huismiddeltjes bleven gebruiken naast de voorgeschreven medicatie. En een jong kind inwrijven met alcohol of een huisdier aanschaffen tegen astma, werkt over het algemeen contra het doktersbeleid. Laat staan door koeien herkauwd gras. Bedenk dus goed dat wat de patiënt zelf doet, wel eens lijnrecht tegen de behandeling in kan gaan. Vraag gericht naar wat de patiënt zelf doet om de klachten te verminderen voordat er medicijnen worden voorgeschreven, en geef voorlichting. Dat is beter dan je af te vragen waarom de medicijnen niet werken. (Sietsche van Gunst)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Zayas LE, et al. Knowledge and use of ethnomedical treatments for asthma among Puerto Ricans in an urban community. Annals Fam Med 2011;9:50-6.