Glykemische index belangrijk

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Na een periode van afvallen werden proefpersonen op een bepaald dieet gezet om ze op gewicht te houden. Daarvoor werden verschillende diëten gebruikt, gebaseerd op het weglaten van bepaalde voedingsstoffen uit de dagelijkse voeding. Een vetarm dieet zette de stofwisseling op een laag pitje en dan word je met minder calorieën eerder dik. Een koolhydraatarm dieet had het gunstigste effect op de stofwisseling. Maar met dit dieet maakten de proefpersonen extra cortisol aan; ze hadden daardoor een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Het best bleek een dieet gebaseerd op koolhydraten met een lage glykemische index. Dat zet de stofwisseling op een laag pitje en het zorgt niet voor de verhoging van het stresshormoon cortisol. Een lage glykemische index hebben koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorenbrood, zuivelproducten, fructose (vruchtensuiker), appels, sinaasappels, aardbeien, noten en olijven.

Sietsche van Gunst

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Ebbeling CB, et al. Effects of dietary composition on energy expenditure during weight-loss maintenance. JAMA 2012;307:2627-34.