Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezellig bloedsuiker prikken met dezelfde naald

Redactie NHG/BSL

Voorlichting over diabetes kan toch niet slecht zijn? Een spreekbeurt van een patiënt komt het begrip over diabetes vast ten goede. Maar zo’n spreekbeurt of verhaal kan ook de nodige commotie veroorzaken, zo waarschuwde het Infectieziekte en Bulletin onlangs. Bij een spreekbeurt op school over diabetes had een leerling bij zichzelf voorgedaan hoe je de bloedsuiker bepaalt. Dat wilde iedereen even proberen. Ze had wel voor elke klasgenoot een andere teststrip gebruikt, maar niet een andere naald. Zeventien leerlingen en een docent prikten zich met dezelfde naald. De coördinator van de school had haar bedenkingen bij het horen van het verhaal en had de GGD gebeld. Diezelfde dag zijn alle kinderen en de docent nog getest voor hepatitis B. Hepatitis C en HIV waren gezien de populatie niet aan de orde. Gelukkig waren ze allemaal negatief voor hepatitis B.
Kennis van diabetes bij een patiënt wil nog niet zeggen dat er ook kennis is van infectieziektenoverdracht. Het is dus belangrijk om daar aandacht aan te besteden bij het diabetesconsult. Thuis zullen er vast ook familieleden of bekenden zijn die hun bloedsuiker even willen meten. Het is maar zeer de vraag of men op een verjaardagspartijtje de naald wisselt, en dat moet toch echt. (RD)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Van Dalen C, et al. Een spreekbeurt met grote gevolgen. Infectieziekten Bulletin 2006;17:281. http://www.rivm.nl/infectieziektenbulletin/.