Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erectiele disfunctie voorspeller voor DM2?

redactie

In de gegevens van een grote database (NHANES ) in de Verenigde Staten werden mensen opgespoord die tussen 2001 en 2004 aangegeven hadden erectiele disfunctie te hebben (ED). De onderzoekers keken of deze mensen diabetes type 2 hadden, hypercholesterolemie of hypertensie.
Uit de resultaten bleek dat er een significant verband was tussen erectiele disfunctie en toekomstige diabetes type 2 in de leeftijdsgroep 40-60 jaar, maar niet voor hypercholesterolemie en hypertensie. In deze leeftijdsgroep was de kans op diabetes type 2 maar liefst 5 keer zo hoog (p > 0,0001).
In de populatie zaten 21.161 ondervraagden, van wie een deel mannen van 20 jaar of ouder met erectiele disfunctie. Van deze mannen kregen er 1417 diabetes type 2 in de volgende 4 jaar. Reden voor de onderzoekers om ervoor te pleiten erectiele disfunctie als marker (voorspeller) op te nemen voor het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. In de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2013 is deze aanbeveling niet opgenomen. Uit dit grote Amerikaanse onderzoek blijkt hiervoor voldoende bewijskracht. Het lijkt erop dat als de huisarts bij mannen tussen 40 en 60 jaar erectiele disfunctie vaststelt, het gerechtvaardigd is om ook te kijken naar het voorkomen van diabetes type 2 of glucose-intolerantie door een nuchtere bloedsuiker te bepalen. Dat geldt zowel voor gevallen van erectiele disfunctie die zijn vastgesteld via screening, als via casefinding op het spreekuur.
Hoewel erectiele disfunctie een voorspeller blijkt te zijn voor het ontwikkelen van diabetes type 2, is niet duidelijk of dit de kwaliteit van leven met betrekking tot de erectiele disfunctie zelf kan verbeteren.

Mattees van Dijk

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Skeldon SC, et al. Erectile dysfunction and undiagnosed diabetes, hypertension, and hypercholesterolemia. Ann Fam Med 2015;13:331-5.