Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elke patiënt met hoge bloeddruk een ecg?

redactie

Recent onderzoek toont aan dat bij patiënten met hypertensie twee keer zo vaak afwijkingen op het elektrocardiogram (ecg) voorkomen als bij patiënten zonder hypertensie. Is het aan te bevelen om bij iedere patiënt met hoge bloeddruk een ecg te maken?

Met risicotabellen kun je bij je patiënt het risico inschatten op het krijgen van hart- en vaatziekten in de komende vijf tot tien jaar. Een aantal richtlijnen adviseert om bij deze groep patiënten ook een ecg te maken. Onderzoekers wilden weten hoeveel patiënten een ecg moeten ondergaan om, bij afwijkingen van het ecg, sterfgevallen in de komende tien jaar te voorkomen.
In het kader van het Leidsche Rijn Gezondheidsproject werden nieuwe bewoners uit deze Utrechtse Vinex-wijk uitgenodigd door hun huisarts om deel te nemen aan een cohortonderzoek. De deelnemers waren tussen de 35 en 65 jaar oud en hun rookgedrag, bloeddruk en cholesterolgehalte werden in kaart gebracht. Mensen met diabetes mellitus of hart- en vaatziekten werden van het onderzoek uitgesloten. Het ging om 2384 mensen met een verhoogde risicoscore, waarvan 866 deelnemers hypertensie hadden.
Van alle deelnemers is een ecg gemaakt. Bij 17,6% van de hypertensiegroep werden afwijkingen in de ecg gevonden. Deze afwijkingen bestonden voor 2,1% uit myocardinfarct of atriumfibrilleren. Deze mensen werden direct behandeld. De resterende 15,4% betrof overige afwijkingen, die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. In de hypertensiegroep werden tweemaal zoveel ecg-afwijkingen gezien als bij de groep deelnemers zonder hypertensie. Bij mensen met hypertensie en een ecg-afwijking is een strikt behandelplan noodzakelijk om hart- en vaatziekten te voorkomen.
De onderzoekers berekenden dat je bij 260 patiënten met hypertensie een ecg moet maken om 1 sterfgeval door hart- en vaatziekten in de komende 10 jaar te voorkomen (number needed to screen). Dat is een gunstige verhouding als je het vergelijkt met ander preventief onderzoek, zoals de cervixuitstrijk of mammografie. De onderzoekers ondersteunen dan ook de aanbeveling om bij alle patiënten met hypertensie een ecg te maken. Dit geeft een nog nauwkeuriger beeld van de risico’s op het krijgen van hart- en vaatziekten. (Annette van Vliet)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Scheltens T, et al. Een elektrocardiogram bij elke patiënt met hypertensie. Huisarts Wet 2011;54:122-6.