Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektronisch roken, aanraden of …?

redactie

Praktijkondersteuners krijgen steeds vaker vragen over de e-sigaret. Is elektronisch roken minder schadelijk dan het roken van tabak? Kan elektronisch roken wellicht helpen bij het stoppen met roken? De fabrikanten en vele gebruikers claimen van wel.

Het gefundeerd beantwoorden van deze vragen is lastig. Er is nog weinig onderzoek bekend over deze manier van roken. De praktijk laat soms positieve resultaten zien, maar soms ook juist zeer negatieve: doordat een e-sigaret veel minder snel ‘op’ is, en bovendien gerookt kan worden zonder er anderen mee te hinderen, resulteert de overstap naar elektronisch roken bij sommige mensen juist in een flinke toename van nicotine-intake.
In Londen doorzochten wetenschappers zes grote onderzoeks-databanken om wat meer licht op de zaak te werpen. Ze stelden zich in deze meta-analyse drie vragen: 1) Helpt elektronisch roken bij het stoppen met roken? 2) Helpt elektronisch roken mensen om het tabak roken met de helft te minderen? 3) Is elektronisch roken geassocieerd met schadelijke effecten? Ze vonden 22 bruikbare onderzoeken, waarvan 9 nog niet afgerond. Het aantal deelnemers per onderzoek was vaak laag. Een dusdanig mager resultaat dat de onderzoekers hun conclusies met de nodige reserves presenteren. 1) Ja, het lijkt erop dat elektronisch roken kan helpen bij het stoppen met roken. 2) Ja, het lijkt erop dat elektronisch roken kan helpen het aantal gewone sigaretten te minderen, in vergelijking met bijvoorbeeld nicotinevrij elektronisch roken of nicotinepleisters. 3) Nee, ze vonden geen aanwijzingen voor toegenomen gezondheidsrisico door elektronisch roken.
Hoewel helaas dus nog geen waterdicht bewijs, in ieder geval wel een beetje meer houvast als het elektronisch roken weer ter sprake komt in onze spreekkamer.
Paola Gerritsen

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1
McRobbie H, et al. Electronic cigarettes for smoking cessation and reduction. Cochrane Database Syst Rev 2014;Dec 17;12:CD010216.