Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een extra blokje om bij astma

redactie

Kan een strak uitgevoerd protocol de beweging bij astmapatiënten verbeteren? En neemt de beweging ook toe als je dan aan leuke en fijne dingen denkt? Op deze vragen wilden Amerikaanse onderzoekers graag een antwoord.

Het is al langer bekend dat beweging goed is voor astmapatiënten. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat dagelijks een paar blokjes om lopen al effectief kan zijn. In New York werden 258 patiënten in 2 groepen verdeeld. De onderzoekers maakten met beide groepen afspraken over toename van lichaamsbeweging. Dit hield in dat de deelnemers verschillende malen per week een aantal blokjes om moesten lopen. Ze ontvingen daarnaast een stappenteller en een astmawerkboek. Tweemaandelijks werden de deelnemers telefonisch benaderd om de resultaten te monitoren, onder andere keken de onderzoekers naar het energieverbruik in kcal/ week. De controlegroep bestond uit 128 patiënten. De 130 patiënten uit de interventiegroep kregen ter motivatie kleine cadeautjes (zoals een paraplu en een klokje) en instructies voor het bevorderen van positieve gevoelens en eigenwaarde. Positieve gevoelens werden gestimuleerd. Zo werd deze groep gevraagd om meerdere keren per dag te denken aan situaties waarin ze zich erg fijn voelden, bijvoorbeeld bij een prachtige zonsopgang. Ook moesten ze denken aan zaken waar ze erg trots op waren. Het energieverbruik nam in beide groepen de eerste 4 maanden toe, maar stagneerde daarna. De toename van energieverbruik was 415 kcal/week in controlegroep en 398 kcal/week in de interventiegroep: geen significant verschil dus. De astma verergerde in beide groepen niet, in de meeste gevallen namen de astmaklachten af. Ook hier was er geen significant verschil. Dit onderzoek bevestigt nog eens wat we al wisten: beweging is goed voor patiënten met astma en kan astmaklachten doen afnemen. Positieve gevoelens en extra beloning hebben hierbij geen meerwaarde. Het advies blijft dan ook: blijf in beweging bij astma, zelfs een blokje omlopen kan al voldoende zijn. Jacolien Potkamp

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Mancuso CA, et al. Increasing physical activity in patients with asthma trough positive affect and self-affirmation. A randomized trial. Arch intern Med 2012;172:337-43.