Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-health in beeld

Redactie NHG/BSL

In de eHealth monitor werd enerzijds gekeken naar waar zorggebruikers van 18 jaar en ouder behoefte aan hebben en anderzijds naar wat zorgverleners aanbieden en ontwikkelen.
Hoewel zorggebruikers aangeven interesse te hebben in online opties, zijn ze maar gedeeltelijk op de hoogte van de huidige mogelijkheden die hun huisarts en specialist al bieden. Patiënten willen handige online toepassingen om hun zorg te regelen. Zoals informatie opzoeken over zorg en gezondheid op internet, online recepten aanvragen, een afspraak maken met de dokter, of de zorgverlener een e-mail sturen met een vraag. Eenderde van de zorggebruikers zou het makkelijk vinden de eigen medische informatie te kunnen inzien. Eenvijfde van de zorggebruikers houdt de eigen lichamelijke activiteit bij met een stappenteller of een app op de mobiele telefoon.
Meer dan eenderde van de huisartsen, ruim de helft van de medisch specialisten en tweederde van de psychiaters zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met de ontwikkeling van online mogelijkheden. In meer dan 70% van de gevallen werd een eHealth-pilot voortgezet in regulier gebruik.
Zorgverleners zien zich wel voor een aantal uitdagingen gesteld. Het uitwisselen van privacygevoelige gegevens buiten de eigen organisatie is nog niet goed geregeld. De koppeling tussen het eigen en andere digitale systemen is complex en de financiële vergoedingen blijven achter. Ook verschillen artsen onderling nogal van mening of de patiënt wel of geen inzage moet krijgen in het eigen elektronische dossier.
De uitdagingen zoals genoemd zijn herkenbaar voor ons. We worden allemaal geconfronteerd met het dubbel registreren en onvolledige informatie door gebruik van verschillende systemen. Maar problemen zijn er om opgelost te worden en daar wordt dus hard aan gewerkt.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 1

Literatuurverwijzingen: