Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dieet- en beweegadvies bij diabetes mellitus

redactie

Om af te vallen is voorlichting over voeding en bewegen voor patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM type 2) erg belangrijk. In een eerstelijns gezondheidscentrum in Finland werden 129 video-opnames beoordeeld bij 17 patiënten met DM type 2 of een verminderde glucosetolerantie. Daaruit bleek dat de artsen en verpleegkundigen zich weinig geïnteresseerd toonden in het voedingspatroon, vaak oppervlakkig reageerden en nauwelijks ingingen op vragen over voeding. Het gebruik van vetten kwam weinig ter sprake (11% van de tijdsduur bij verpleegkundigen en 5% bij artsen). De mediane consultduur was 5 minuten bij verpleegkundigen en 3 minuten bij artsen, maar de spreiding was groot van enkele seconden tot 10 minuten.
Bewegen bleek maar bij de helft van de artsen onderwerp van gesprek (bij de verpleegkundigen was dat 75%), maar nam relatief ook weinig tijd in beslag. Uiteindelijk spraken de verpleegkundigen mediaan 4½ minuut over bewegen en artsen 1½ minuut. Ook hier was de spreiding groot.
De conclusie is dat dieet en bewegen zowel kwantitatief als kwalitatief onvoldoende werden besproken. Het is niet te verwachten dat alleen verlenging van de consultduur dit zal verbeteren; praktijkmedewerkers zouden ook extra training moeten krijgen bij het bespreken van leefstijlaspecten. (LB).

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Poskiparta M, Kasila K, Kiuru P. Dietary and physical counseling on type 2 diabetes and impaired glucose tolerance by physicians and nurses in primar healtjcare in Finland. Scand J Prim Health Care 2006;24:206-10.