Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COPD-patiënten hebben baat bij rollator

redactie

Mensen met COPD kunnen buiten langer en verder lopen als zij gebruik maken van een rollator. Dit blijkt uit onderzoek van CIRO (expertisecentrum voor chronisch orgaanlijden) en de Universiteit van Maastricht. 

Het betreft een klein observatieonderzoek onder 10 mannen en 5 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar en een FEV1 van 40%. De deelnemers moesten op 2 opeenvolgende dagen 3 keer zelfstandig buiten wandelen. De eerste wandeling was zonder hulpmiddel, de tweede met een rollator en de derde met een loopfiets (draisine). Met de rollator liepen de deelnemers gemiddeld 1262 meter met een wandeltijd van 18,7 minuten. Zonder hulpmiddel liepen de deelnemers gemiddeld 985 meter en hielden ze dit 14,5 minuten vol. Met de loopfiets werd het minst ver gelopen, 586 meter in 7,8 minuten.
Van de 15 deelnemers hadden er slechts 3 eerder ervaring met lopen met een rollator. Bij 13 deelnemers beviel het goed. Het lopen met de loopfiets beviel veel minder goed, deze werd als zwaar en ongemakkelijk ervaren. Opmerkelijk, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat lopen met de loopfiets de voorkeur genoot. Dit eerdere onderzoek werd echter binnenshuis uitgevoerd en het vermoeden is dat deelnemers in het onderzoek van Vaes met de loopfiets buiten te snel gingen en dus eerder buiten adem waren.
Hoewel het om een klein onderzoek gaat, is het goed ons te realiseren dat een rollator kan ondersteunen bij een actiever leven van mensen met ernstig COPD.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Vaes AW, et al. Efficacy of walking aids on self-paced outdoor walking in individuals with COPD: A randomized cross-over trial. Respirol 2015 Aug;20:932-9. Doi: 10.1111/resp.12570.