Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Comorbiditeit

redactie

Mevrouw De Wit

Mevrouw De Wit is 65 jaar en pas 4 weken terug uit het ziekenhuis, waarbij een klepprothese is geplaatst in verband met een mitralis-stenose. Zij rookt niet meer, maar heeft > 10 packyears. Zij bemerkt nu een toenemende benauwdheid met droog hoesten sinds anderhalve week, waarbij vooral (trap)lopen haar duidelijk meer moeite kost. Ze heeft geen pijn op de borst, maar is wel moe. Veel nachtrust heeft ze de laatste dagen niet gehad, terwijl ze toch niet bekend is met astma, allergie of bronchitis. Ook heeft ze geen koorts gehad of kou gevat. Bij het afluisteren van de longen wordt basaal beiderzijds licht crepiteren gehoord. De flow/volume-curve laat na enkele pogingen het onderstaande patroon zien:

[[img:230]]

[[tbl:257]]

Vraag 1

Wat vindt u van de kwaliteit van de uitvoering van de pre- en de post-bronchodilatoire curve?

Vraag 2

Wat is uw conclusie naar aanleiding van bovenstaand patroon?

Met behulp van zes van deze ‘BlaasCasussen’ zullen alledaagse spirometrische problemen in de huisartspraktijk de komende nummers de revue passeren: van problemen met de instructie van patiënten tot het herkennen van veelvoorkomende patronen bij longfunctiemetingen.

Antwoorden

Antwoord 1 Blaascasus Comorbiditeit

De spirometrische kwaliteit is zowel pre- als postbronchodilatoir redelijk goed. De curve lijkt eind-expiratoir iets doorgezakt, wat zou kunnen passen bij obstructie. Echter, de FVC is in sterkere mate beperkt, wat zou kunnen passen bij restrictie: de flow/volume curve vertoont zowel voor als na bronchodilatatie een ‘versmald’ patroon.

Antwoord 2 Blaascasus Comorbiditeit

De FVC is in verhouding meer verlaagd dan de FEV1, hetgeen een relatief verhoogde FER (FEV1/FVC>0,8) oplevert. In combinatie met het klachtenpatroon en de recente hartoperatie past deze flow/volume curve bij een zich ontwikkelende decompensatio cordis (acuut hartfalen). Mevrouw De Wit kan (na overleg) het beste met spoed naar de cardioloog worden terugverwezen.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 1

Literatuurverwijzingen: