Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chronisch zieke houdt ’t liefst zelf de regie

redactie

Het NIVEL hield een schriftelijke peiling onder 1180 mensen met een hart- of vaatziekte, astma, COPD of diabetes uit het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten van het NIVEL. De respons was 75,6%. Aanleiding was de vraag wat mensen vinden van de ontwikkeling dat in het kader van zelfmanagement steeds meer verantwoordelijkheid bij de chronisch zieke en zijn sociale netwerk wordt neergelegd.
Zelfmanagement spreekt de meeste chronisch zieken aan, maar niet altijd kunnen zij dit zonder hulp van anderen. Vooral ouderen, alleenstaanden en mensen met complexe problematiek of lichamelijke beperkingen lopen hier tegenaan. Het liefst moet die hulp uit de naaste omgeving komen, van bijvoorbeeld de partner of uitwonende kinderen. Dat is niet altijd even makkelijk. Veertig procent voelt zich bezwaard om structureel hulp te vragen aan partner, familie of vrienden. Ze zien dat deze mensen zelf al zwaar belast zijn, bijvoorbeeld doordat ze de zorg hebben voor een gezin met jonge kinderen. Ook bij het regelen van professionele zorg lopen mensen tegen knelpunten aan, zoals ingewikkelde wet- en regelgeving.
Een van de conclusies uit het rapport is dan ook dat het krijgen van informele en formele zorg makkelijker moet worden. Dat kan onder meer door ICT-toepassingen om zorg op afstand te kunnen regelen, door buurtvoorzieningen zoals een gemeenschappelijke boodschappendienst, of door cursussen om mantelzorgers meer kennis en vaardigheden te bieden.

Susan Umans

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Heijmans M, Waverijn G, Van Houtum L. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? [rapport]. Utrecht: NIVEL, 2014.