Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Check uw nieren’

redactie

Medicijnen zijn goed om een ziekte of aandoening te bestrijden, maar voor de nieren is het vaak hard werken om ze weer uit het lichaam te krijgen.

Door schade aan de nieren kan de werking van medicijnen teruglopen, en dan heeft de patiënt een groter risico op bijwerkingen.
‘Daarom is het belangrijk dat de arts rekening houdt met uw nierfunctie bij de keuze van een medicijn,’ stelt de Nierstichting. Ook de apotheek moet op de hoogte zijn van de nierfunctie, zodat huisarts en apotheker samen verantwoorde zorg kunnen bieden. Blijkbaar vindt de Nierstichting dat dat onvoldoende gebeurt. Vandaar de campagne op: www.nierstichting.nl/check. Zeker voor patiënten die dagelijks medicijnen gebruiken (ook middelen die je bij de drogist koopt) is het belangrijk om te weten hoe hun nierfunctie is, stelt de Nierstichting.Ik ben nieuwsgierig naar het advies en vul de check in. Ik beantwoord een aantal vragen en krijg binnen een kwartier al een reactie in mijn mailbox. Ik krijg het advies om minimaal eenmaal per jaar mijn nierfunctie te laten controleren. Bovendien wordt mij aangeraden om mijn huisarts en apotheek toestemming te geven om gegevens over mijn nierfunctie uit te wisselen. Dat kan ik al doen voordat de nierfunctie door bloedonderzoek is bepaald, schrijft de website. Verder moet ik oppassen met pijnstillers als ibuprofen; en de apotheker moet ook op de hoogte zijn van de medicijnen die ik bij de drogist koop. De laatste twee adviezen vind ik zinvol.
Bijna 7000 mensen hebben een dergelijk persoonlijk advies gekregen in de afgelopen maanden, schrijft de Nierstichting in een persbericht. Ben ik toch nieuwsgierig of er de laatste maanden veel patiënten waren die contact opnamen met hun huisartsenpraktijk om te vragen of hun nierfunctie kon worden bepaald… En die gelijk ook maar naar de apotheker stapten om te vertellen dat gegevens over hun nierfunctie gerust mocht worden uitgewisseld. Laat ons je ervaringen weten!

Sietsche van Gunst

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1‘Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter [Persbericht]. www.nierstichting.nl/check