Motivational interviewing oftewel het motiveren tot gezond gedrag is hot in de wereld van de praktijkondersteuner en mag dus op een POH-congres niet ontbreken. Toch is de groep POH-ers die deze methode nog niet in de praktijk brengt, vrij groot. Melanie van Hoeve probeert inzicht te geven in het proces van gedragsverandering en geeft aan welke rol de praktijkondersteuner hierin kan spelen. Zaken als onvoorwaardelijke acceptatie en constructieve zelfconfrontatie zijn hierbij van belang. Als het je lukt om argumenten voor verandering uit de mond van de patiënt te laten komen, ben je al een heel eind op de goede weg.
Veel praktijkondersteuners maken ’s ochtends voor de garderobekast een min of meer bewuste kledingkeuze als zij gaan werken. Voor wie nooit een kleur- of kledingadvies heeft gehad, is de presentatie van styliste Nelleke Mulder een ware eye-opener. Wie beseft dat de eerste indruk plaatsheeft in slechts zeven seconden? En dat mensen eerst naar iemands ogen kijken, daarna naar de mond en vervolgens naar het hele lichaam? Via kleding- en kleurkeuze kun je invloed uitoefenen op je uitstraling. Als je vriendelijk en gezellig wil overkomen, draag je kleurcontrasten die dicht bij elkaar liggen (blauw-lichtblauw) en kies je voor aaibare stoffen (wollen trui). Wil je meer afstand creëren, dan kies je voor hoge kleurcontrasten (zwart-wit-rood) en een formeel jasje.
Keuzesessies
Er zijn vier keuzesessies: luchtwegen, overgewicht, diabetes en allergie(spreekuur). Iedere deelnemer volgt er twee.
Het verhaal van huisarts Françoise Langens en POH Mirjam Haan maakt helder dat er op het gebied van overgewicht een duidelijke rol voor de POH ligt, met name in het voortraject. Doel vaststellen, motiveren, voorlichting geven en vragen beantwoorden zijn daarbij de voornaamste taken. Het geven van eenduidige, betrouwbare informatie is van groot belang, bijvoorbeeld via het Voedingscentrum. Verder maken de spreeksters duidelijk dat de te nemen stappen vooral haalbaar moeten zijn; een stabiel gewicht houden is al een succes en gewichtsverlies van 5 à 10% een nog groter succes. Zij adviseren de praktijkondersteuners de woorden ‘dieet’ en ‘lijnen’ te vermijden en in plaats daarvan te praten over ‘gezond eten’.
Huisarts Tineke Brinks en internist-allergoloog Ad Jansen geven een gedegen nascholing over allergie. Zij benadrukken daarbij dat de anamnese de belangrijkste rol speelt, naast de priktest of het bloedonderzoek. Vaak gaat het bij patiënten om overgevoeligheid of intolerantie; bij allergie speelt de afweer (IgE) meetbaar een rol. Het aantal allergieën neemt in heel Europa toe. Er lijkt een verband te zijn tussen de afname van het aantal infectieziekten en de toename van het aantal autoimmuunziekten. De sprekers gaan tevens in op de behandelingsmogelijkheden via onder meer immuuntherapie.
Richard Dekhuijzen, Arita Immerzeel en Arja Broere van de Werkgroep Inhalatie Technologie gaan in op de basisprincipes van optimale inhalatiebehandeling. Aan bod komen het bepalen van de keuze voor een bepaalde inhalatievorm, de voor- en nadelen ervan en nieuwe technologieën.
Huisarts Lex Goudswaard, diabetesverpleegkundige/praktijkondersteuner Marjolein van der Leeden en internist Robert Ligthelm gaan een ‘zorgdialoog’ aan over diabetes. Aan de hand van stellingen en casussen komen ze tot de conclusie dat de POH haar grenzen moet kennen, op de hoogte moet zijn van de standaarden en protocollen, moet zorgen voor een goede organisatie en dat zij moet samenwerken in de eerste en de tweede lijn.
Izaira Kersten zorgt voor een ongebruikelijke afsluiting van dit congres met een deel uit haar theatersolo Suiker. Cabaret met een zeer serieuze en confronterende ondertoon, waarin zij als ervaringsdeskundige een kijkje geeft op het leven van mensen met diabetes.
Susan Umans
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 1
Literatuurverwijzingen: