Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brief helpt bij stoppen met benzodiazepinen

redactie

Sinds begin dit jaar worden benzodiazpinen niet meer vergoed bij slaapproblemen of angststoornissen. Er is hierover veel te doen, met name omdat mensen denken niet zonder te kunnen. De media spelen hier handig op in door huisartsen ervan te beschuldigen deze patiënten aan hun lot over te laten. Het laten stoppen van langdurig gebruikers van benzodiazepinen is echter wel degelijk mogelijk, beschrijft Wim Gorgels in Huisarts en Wetenschap. Simpelweg een ‘stopbrief’ sturen helpt al bij een kwart van de gevallen.
Bij het Benzoredux-onderzoek, een prospectief gecontroleerd interventieonderzoek, waren 30 huisartsenpraktijken betrokken, waarvan 2004 langdurig gebruikers van benzodiazepinen een ‘stopbrief’ kregen. Drie maanden na het sturen van deze brief nodigden de huisartsen de patiënten uit voor een evaluatieconsult, waarin zij samen met de patiënt keken hoe het stond met het benzodiazepinegebruik op dat moment. De huisartsen nodigden de patiënten bij wie de stoppoging niet gelukt was, uit om deel te nemen aan een programma voor geleidelijke dosisvermindering onder begeleiding van de eigen huisarts. De controlegroep bestond uit 1824 patiënten. Na het ontvangen van een ‘stopbrief’ van de huisarts, stopte 24% van de langdurig gebruikers binnen 6 maanden op eigen kracht. In de controlegroep was dit 5%. Een geleidelijke afbouw in 6 consulten bleek nog veel effectiever te zijn: 60% stopte. Bovendien hield de helft van het aantal benzodiazepinegebruikers dat stopte het minstens anderhalf jaar vol. Bij de andere helft verminderde het gebruik aanzienlijk. De toevoeging van psychotherapie droeg niet bij aan het percentage stoppers.
Gorgels zelf denkt dat het succes van de ‘stopbrief’ valt te verklaren uit de persoonlijke aandacht die mensen krijgen van hun huisarts. Dat geldt natuurlijk alleen als de brief op naam gesteld is. Een voorbeeld van een dergelijke stopbrief kun je downloaden van de website www.henw.org. Overigens geeft Gorgels toe dat het selecteren van patiënten nog wel even een klus is. Maar.. succes verzekerd! (Susan Umans)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Gorgels WJMJ. Stoppen met benzodiazepinen. Huisarts Wet 2009;52:91-7.