Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegen voor ouderen belangrijker dan poedertjes en shakes

redactie

Ouderen die kampen met spiermassaverlies kunnen dit het best bestrijden met langdurige krachttraining. Toediening van extra eiwitten heeft daarop geen aanvullend effect als men via de voeding al voldoende eiwitten binnenkrijgt. Maastrichtse onderzoekers publiceerden hier onlangs over in de American Journal of Clinical Nutrition.
Zij onderzochten een groep van 26 gezonde mannen tussen de 65 en 85 jaar. Deze mannen volgden een intensief trainingsprogramma gedurende 12 weken. De helft van de groep gebruikte vlak voor en direct na de training eiwitsupplementen, de andere helft kreeg een placebo. Aan het eind van deze periode maten de onderzoekers de spieren met röntgen en CT-scans, en ze namen spierbiopten. Daaruit bleek dat het trainingsprogramma bij alle deelnemers de eiwitsynthese in de spieren stimuleerde, waardoor ook de spiermassa en spierkracht toenamen. Dit effect was echter niet significant hoger in de groep die extra eiwitten toegediend kreeg. De onderzoekers concluderen hieruit dat bij een normaal voedingspatroon met voldoende eiwitinname vooral krachttraining van belang is om spiermassaverlies tegen te gaan.
We weten natuurlijk al langer dat bewegen goed is, met name voor ouderen. Het bewijs dat toediening van extra eiwitten niet helpt bij het vergroten van de spiermassa is in dit onderzoek echter wat magertjes met slechts 26 deelnemers. Als maar 13 mannen eiwitsupplementen krijgen, is het buitengewoon lastig om aan te tonen dat zij hierdoor een grotere spiermassa krijgen dan de mannen die het zonder proteïnedrankjes moeten doen. De onderzochte groepen zijn dusdanig klein dat er eigenlijk niet echt een conclusie te trekken valt. Wat wel valt te concluderen: er is meer onderzoek nodig en blijf beweging stimuleren, vooral ook bij de oudere patiënt. (Susan Umans)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Verdijk LB, et al. Protein supplementation before and after exercise does not further augment skeletal muscle hypertrophy after resistance training in elderly men. Am J Clin Nutr 2009;89:608-16.