Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegen bewezen?

redactie

Bij patiënten die herstelden van een herseninfarct bleek bewegen zelfs effectiever dan medicatie zoals statines en bètablokkers. Alleen bij hartfalen bleken diuretica effectiever dan bewegen. Het ging in de verschillende meegewogen onderzoeken niet steeds om dezelfde manier van bewegen. Soms betrof het hartrevalidatie, soms spierversterkende oefeningen, soms gewoon gezond bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl.
Er zijn echter maar weinig onderzoeken die het effect van bewegen direct, dus binnen één onderzoek, vergelijken met het effect van medicatie. Daardoor is het resultaat van deze meta-analyse dus eigenlijk indirect bewijs, maar wellicht is het toch voldoende overtuigend om nog eens extra de nadruk te leggen op het belang van bewegen. Misschien niet meteen in plaats van, maar toch zeker aanvullend op de statine, bloeddrukverlager of bloedverdunner.

Paola Gerritsen

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Mitka MSJ. Exercise may match medication in reducing mortality associated with cardiovascular disease, diabetes. JAMA 20 november 2013;310(19):2026-2027.