Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alcohol beschermt tegen reuma

redactie

Deze conclusie is afkomstig uit een prospectief cohortonderzoek onder meer dan 34.000 vrouwen. De onderzoekers gebruikten hiervoor de mammografiecohorten van vrouwen geboren tussen 1914 en 1948. Er waren 2 meetmomenten, in 1987 en 1997, waarop werd vastgesteld hoeveel alcohol de vrouwen dronken. Vervolgens werd in de periode tussen 2003 en 2009 nagegaan of de vrouwen reumatoïde artritis ontwikkelden. Dit was bij 197 vrouwen het geval.
Vrouwen die matig alcohol nuttigden (> 4 glazen per week) hadden 37% minder kans op het krijgen van reumatoïde artritis dan vrouwen die geen alcohol of minder dan 1 glas per week dronken. Vrouwen die op beide meetmomenten aan hadden gegeven 3 of meer eenheden alcohol per week te nuttigen, hadden zelfs 52% minder kans op het krijgen van reumatoïde artritis dan vrouwen die aangaven nooit te drinken. De onderzoeksgegevens werden gecorrigeerd voor rookstatus en leeftijd. In welke vorm de alcohol genuttigd werd bleek niet uit te maken. Er zaten te weinig zware drinkers in de onderzoekscohorten dus over het effect van overmatig alcoholgebruik kan, op basis van dit onderzoek, niks gezegd worden. Alcohol onderdrukt de afweerreactie tegen lichaamseigen stoffen. Mogelijk verklaart dit het lagere risico op het krijgen van reumatoïde artritis.
Het blijft lastig om een eenduidig advies te geven over alcoholgebruik en over wat nu precies matig alcoholgebruik is. Maar ‘geniet en drink met mate’ lijkt in deze geen kwaad te kunnen.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Giuseppe Di D, et al. Long term alcohol intake and risk of rheumatoid arthritis in women: a population based cohort study. BMJ 2012;345:e4230.