Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afvallen is te automatiseren

redactie

Terwijl gamen, chatten en ander internetgebruik leiden tot een toename van gewicht, kan internet ook zorgen voor een afvalprogramma op maat. Amerikaanse onderzoekers keken of een computergestuurd counselingprogramma even goed was als counseling waarbij een hulpverlener per e-mail advies en feedback gaf. De 192 volwassenen (vooral vrouwen) waren gemiddeld 50 jaar en hadden een BMI van 33. De onderzoekers randomiseerden hen in 3 groepen: geen counseling, wekelijks e-mailcounseling en wekelijks computergestuurde berichten. Alle groepen kregen eerst een groepssessie, coupons voor maaltijdvervangers en de toegang tot een interactieve website. Opvallend is dat de deelname aan het programma hoog bleef: na 3 maanden kwam 82% bij de controle opdagen en na 6 maanden was dat nog maar liefst 80%. Alle proefpersonen verloren gewicht: na 3 maanden had de gemiddelde patiënt in de computerfeedbackgroep 5,3 kilo verloren, in de e-mailcounselinggroep 6,1 kilo en in de groep zonder counseling vielen de deelnemers 2,8 kilo af. De verschillen tussen de feedbackgroepen en de groep zonder counseling zijn significant. Na 6 maanden was de groep met persoonlijke feedback wel meer afgevallen dan de groep met computerfeedback (7,3 kilo versus 4,9 kilo). De onderzoekers meldden niet hoelang de deelnemers achter hun pc zaten.
Op korte termijn helpt automatische feedback dus. Misschien is zo’n programmaatje wel leuk te integreren op onze praktijkwebsites. (JZ)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Tate DF, et al. A randomized trial comparing human e-mail counseling, computer-automated tailored counseling, and no counseling in an Internet weight loss program. Arch Intern Med 2006;166:1620-5.