Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afvallen helpt tegen astma

redactie

De relatie tussen overgewicht en astma is al jaren bekend: mensen met overgewicht hebben vaker astma. Er is echter discussie over de vraag of er ook sprake is van een oorzakelijk verband en, zo ja, wat de oorzaak is en wat het gevolg. Eén onderzoek bij volwassen vrouwen liet zien dat gewichtstoename leidde tot een grotere kans op astma op latere leeftijd. Ook de toename van astma bij kinderen zou wel eens gerelateerd kunnen zijn aan de stijgende prevalentie van overgewicht.
Maar zou gewichtsreductie ook gunstige effecten hebben op de astma? Een groep Amerikaanse onderzoekers zetten in een systematisch literatuuronderzoek al het onderzoek op een rijtje, waarbij naar gewichtsafname werd gekeken en astma één van de uitkomstmaten was, hetzij als symptoomscore, hetzij als medicatiegebruik. Ze vonden vijftien onderzoeken, gepubliceerd tussen 1990 en 2007. Zeven ervan waren afkomstig uit Noord-Amerika, de overige uit Australië, Nieuw-Zeeland en Scandinavië. Op één onderzoek na betroffen het volwassen patiënten. De interventies waren meestal chirurgisch; driemaal ging het om een dieet.
Hoewel de kwaliteit en de omvang van de onderzoeken varieerde, bleek er sprake van een verrassend consistent gunstig effect: op één onderzoek na bleek de gewichtsreductie gepaard te gaan met een verbetering van de astma.
Welk mechanisme verantwoordelijk is voor de relatie is niet duidelijk; de auteurs geven een aantal suggesties. Maar dat de relatie er is, staat als een paal boven water. (HvdW)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Eneli IU, et al. Weight loss and asthma: a systematic review. Thorax 2008; 63:671-6.