Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundig recept goed, zo niet beter

redactie

In steeds meer landen zijn (gespecialiseerde) verpleegkundigen wettelijk bevoegd om medicatie voor te schrijven. Bij ons is dat recht vooralsnog voorbehouden aan verpleegkundig specialisten, en diabetes- en longverpleegkundigen. Vanaf september mogen ook oncologieverpleegkundigen zelfstandig medicatie voorschrijven. Reden genoeg voor het NIVEL om in een internationale literatuurstudie de resultaten van 35 onderzoeken te analyseren.

Gekeken werd onder meer naar het aantal voorgeschreven recepten, soort medicatie en effecten ervan op patiënten. De conclusie van de analyse is dat verpleegkundig voorschrijfgedrag vrijwel identiek is aan dat van artsen. Vergelijkbare soorten medicatie werden voorgeschreven aan vergelijkbare patiënten. Ook de doses en het aantal recepten ontliepen elkaar weinig. Als er al een verschil was, dan was het dat patiënten de totale kwaliteit van zorg bij verpleegkundigen iets beter leken te waarderen. Waarschijnlijk doordat de verpleegkundigen gemiddeld meer tijd aan hen besteedden. De consulten waren langer en patiënten werden vaker opgeroepen voor een follow-up nadat medicatie was voorgeschreven. Het lijkt er dan ook op dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de vraag of verpleegkundigen wel goed kunnen voorschrijven. Wel is het wellicht tijd om eens goed na te denken over de bevoegdheid tot voorschrijven voor praktijkverpleegkundigen. Zouden zij, mits bekwaam want extra geschoold, niet net zo goed kunnen voorschrijven? En zo ja, is dat wenselijk?

Paola Gerritsen

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Gielen, SC, et al. The effects of nurse prescribing: a systematic review. International Journal of Nursing Studies 2013;doi10.1016/j.ijnurstu.2013.12.003.