Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonder zout

redactie

Doelgroep Mensen die natriumarm moeten koken. Maar, zoals de schrijfster zelf zegt: ‘Gemiddeld eten we 1200 milligram natrium te veel, dag in dag uit. het boek is dus interessant voor meer mensen dan alleen de dieetganger.’

Inhoud Na een inleiding over het hoe en waarom van het boek volgt een gedeelte met recepten van Olga Zuiderhoek. Daarna interviews met voedselexperts. Het laatste hoofdstuk bevat recepten van chef-koks en kookboekschrijvers, met commentaar van Olga. Dit alles gelardeerd met tekeningen van Peter van Straaten.

Oordeel Een must voor iedereen die zelf natriumarm moet koken maar ook voor mensen zoals wij, die onze patiënten adviseren minder zout te eten. En dan nog niet eens om de recepten. Wel omdat meteen in de inleiding al duidelijk wordt waarmee we iemand confronteren als we zeggen: ‘zoutarm eten’.
Een citaat: ‘…die eerste avond stond ik ongewapend aan het aanrecht. Ik schoof de zoutpot opzij. Verder en verder, tot in de hoek. Aardappelen en een bonk witte vis lagen voor me. Wat nu? Witte vis smakelijk maken vind ik al moeilijk en nu zonder zout? Aardappelen… Ik kan ze ook wel gaan bakken, dacht ik, op zoek naar oplossingen, maar dan nog: gebakken aardappelen zonder zout? Met mayo dan? In mayonaise zit ook zout.’
Al lezend realiseer ik me wat we mensen vertellen als we zeggen dat ze minder zout mogen. De recepten van Olga zijn goed en het boek is niet zeurderig of klagerig van toon, in tegendeel: het straalt positiviteit uit: zoutloos eten kan en het helpt.
Maar, eerlijk is eerlijk: het is voorwaar geen sinecure. Tijdens het lezen van de recepten ontwikkel ik een antipathie tegen natriumarme bouillonblokjes en opgietsel van natriumarme augurken… het is niet anders.
De interviews deden me realiseren hoe belangrijk het is minder zout te eten en dat er maatschappelijk en politiek te weinig aandacht voor is, alle waarschuwingen van experts ten spijt.
Kortom: ik ben om. Kopen dit boek! Raad het je patiënten aan. Geniet van Olga’s recht-voor-zijn-raap stijl en de bekende droge tekeningen van Peter van Straaten.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4

Literatuurverwijzingen: