Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Webtool cardiometabool

redactie

Organisatie: Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), het Platform Vitale Vaten, het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en de Nierstichting.

Functie: Deze app is een risk engine om het individuele cardiometabole risico te berekenen bij verschillende risicofactoren en om behandel- en leefstijladviezen op maat te geven.

Doelgroep: Alle hulpverleners die betrokken zijn bij preventie en zorg voor mensen met overgewicht en obesitas, gestoorde glucoseregulatie, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, chronische nierschade, hypertensie en dyslipidemie.

Beschikbaarheid: Openbare internet.

Pluspunten: Overzichtelijk en op maat gesneden adviezen, makkelijk en snel te gebruiken, inzichtelijk en educatief.

Minpunten: De tool is onbetrouwbaar voor mensen met diabetes boven de 70 jaar en bij reumatoide artritis door extropolatie met 15 jaar extra toegevoegde kalenderleeftijd. De tool heeft ook geen meerwaarde ten opzichte van de risicotabel in de NHG-Standaard CVRM of de Heartscore. Bovendien is de tool niet gecorrigeerd voor de niet-Europese bevolking.

Alternatief: http://www.heartscore.org of risicotabel in de NHG-Standaard CVRM http://nhgcorp-web10.prolocation.net/sites/default/files/bsl/images/M84-01.jpg of de risk engine van United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS): http://www.diabetes2.nl/nl/downloads/ukpds_riskcalculator.

Opinie redactie:

De site maakt niet waar wat hij beoogt en dat is een integrale benadering van de persoon met meerdere risico’s. Er wordt namelijk separaat gebruikgemaakt van statistische gegevens die op www.heartscore.org ook gevonden kunnen worden. De onderschatting van het risico bij diabetes mellitus type 2 en reumatoïde artritis is een grote valkuil. Wij adviseren deze tabel niet te gebruiken voor patiënten ouder dan 70 jaar met deze aandoening. Wel is de site heel inzichtelijk voor educatiedoeleinden.

Waardering ***

* een zeer matige site
** ematige site
*** aardige site
**** goede site
***** topper!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 5

Literatuurverwijzingen: