Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zit er eigenlijk in?

redactie

Doelgroep ‘Mensen die op een eenvoudige wijze bewuster met voeding om willen gaan’, onze patiënten dus.

Inhoud Het boek opent met een uitleg over suiker, vet en calorieënverbranding. De rest is eigenlijk niet meer (maar ook niet minder!), dan een lijst met producten. Bij elk product maakt Kors inzichtelijk hoeveel calorieën, suiker en vet erin zitten, en hoeveel een gemiddeld mens moet fietsen of wandelen om de bijbehorende calorieën te verbranden. De producten zijn met foto’s afgebeeld en gerangschikt per categorie. Het boek sluit af met een hoofdstukje over voedingsetiketten.

Oordeel Het is vooral een praktisch boek. Iets té praktisch wat mij betreft: ik mis een inleiding waarin wat uitgebreider wordt ingegaan op het hoe en waarom van deze uitgave. De uitleg over suikers, vetten en calorieën is me ook wat te summier. Het toch wel essentiële onderscheid tussen verzadigd en onverzadigd vet maakt de auteur niet.
Groot pluspunt is dat de productlijsten zeer uitgebreid zijn en de verschillende etenswaren zo zijn gerangschikt dat ze gemakkelijk zijn terug te vinden. Ook fijn: er staan veel buitenlandse producten in die elders nogal eens ontbreken. Zuurzak, sucuk, tulumba… je vindt het allemaal in dit boek. Af en toe geeft het boek verrassende inzichten. Zo blijkt pindakaas light weliswaar minder vet te bevatten maar juist meer koolhydraten.
Om de proef op de som te nemen, heb ik het boek een week bij de hand gehad tijdens mijn spreekuren diabetes en CVRM. Ik bleek er geregeld naar te grijpen om samen met een patiënt te kijken naar de voedingswaarde van producten. Eén patiënt besloot het boek aan te schaffen, een ander wilde het graag lenen. Dat bewijst voor mij dat het in een behoefte voorziet. Het zou helemaal mooi zijn als er ook nog iets over de hoeveelheid zout in producten werd gezegd. Wie weet zien we dat terug in een volgende druk?

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 3

Literatuurverwijzingen: