Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral lijst met sites, tips en adviezen

redactie

Hoe maak je iemand vaardiger in het zelf zoeken en beoordelen van medische informatie op internet? Huisarts Patrick Jansen besteedt in zijn boek Medische informatie zoeken op internet, na een hoofdstuk met algemene zoektips, een volledig hoofdstuk aan de uitleg van de ‘Totaal-check’, een instrument waarmee u zelf de betrouwbaarheid en kwaliteit van een website kunt bepalen. Dit hulpmiddel levert door het beantwoorden van tien vragen een rapportcijfer op voor de betreffende site. Aan de hand van deze vragen werkt hij vervolgens twee voorbeelden uit.
In de volgende vier hoofdstukken neemt Jansen de lezer mee op een internettocht langs sites met informatie over gezondheidsinformatie (leefstijl en preventie), klachten, diagnoses en behandelingen. Dit levert vooral een lijst op van bruikbare sites, maar de Totaal-check en de betrouwbaarheidsscores verdwijnen geleidelijk naar de achtergrond. Hier en daar voegt de auteur nieuwe tips (zoals het lezen van de korte samenvattingen in een Google-search) en huisartsgeneeskundig getinte adviezen en waarschuwingen (bijvoorbeeld tegen zelf dokteren) toe. Bij diverse sites geeft hij in duidelijke stappen aan hoe de gewenste informatie op de site is te bereiken.
De twee laatste hoofdstukken zijn van een andere aard: één handelt over het interactieve gebruik van internet voor internetconsulten en verlenging of aanschaf van medicatie, en één behandelt sites die gaan over wetgeving in de gezondheidszorg en kiezen in de zorg.
Het boek is helder geschreven. Jansen toont hier zijn ervaring als huisarts met patiëntenvoorlichting. Het leest ook makkelijk weg, mede door het grote aantal ‘screendumps’ (plaatjes) van internetsites. Aan de hand van de voorbeelden kunt u heel wat opzoeken op internet. Of het lezen van het boek ook de bekwaamheid in het beoordelen van sites vergroot, valt te betwijfelen. In het begin worden nog wel Totaal-check scores genoemd, maar deze worden slechts gedeeltelijk toegelicht.
Het boek is eenvoudig samen te vatten tot een lijst van sites gelardeerd met een aantal tips en adviezen. Die lijst staat overigens – als tiende hoofdstuk van het boek – op internet.
Voor de praktijkondersteuner is het goed de lijst van sites te kennen en patiënten hiernaar te kunnen verwijzen. Bekendheid met de adviezen die de auteur als huisarts geeft, mag van de praktijkondersteuner worden verwacht. Evenals bekendheid met de regelmatig terugkerende NHG-site met patiëntenfolders en -brieven. Het lezen van het gehele boek voegt daar te weinig aan toe.

Bas Maiburg

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 2

Literatuurverwijzingen: