Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volop vooroordeel

redactie

Het zijn weer ‘donkere dagen’, ik merk het aan alles. Als ik ‘s morgens opsta is het nog niet licht en als ik naar huis ga is het alweer donker. Liefst denk ik dat ik te lange dagen maak, maar volgens mijn baas is dat niet zo. Verlicht door tl-lampen functioneert mijn geest altijd minder goed dan bij zonlicht. Als ik reïncarneer wil ik terugkeren als beer; heerlijk in mijn hol een lange slaap houden.
Volgens mij hebben de meeste mensen last van deze periode, want de maatschappij doet verwoede pogingen om ons op te vrolijken en duidelijk te maken dat deze periode heel gezellig is, volop voordeel. We worden massaal verlicht met allerlei kleurige lampjes, tegenwoordig meest spaarlampen. Ook dat heeft zijn effect op (het denkniveau van sommige) mensen.
Ik had me voorgenomen me dit jaar niet te mengen in discussies over feesten en tradities. Helaas beschik ik absoluut niet over de capaciteiten om mezelf te beteugelen. Dat ga ik ook nooit leren, op geen enkel vlak.
Op voorhand mijn excuses dat ik Piet nog steeds Zwarte Piet noem; ook dit jaar was weer de discussie of Zwarte Piet nog wel kan. Volgens menigeen riekt het naar onderdrukking en verwijst het naar slavernij. Dit jaar bogen zelfs de Verenigde Naties zich erover. Ik hoopte serieus op een veroordeling in strengste bewoording. Als namelijk deze achterlijke traditie sterk was veroordeeld, hadden we een voorbeeld gesteld voor alle blanke herenboeren in Afrika die hun land laten bewerken door gekleurde Afrikanen. Ik denk dat ze zich rot waren geschrokken als ze hadden gemerkt dat de Verenigde Naties blanke overheersers streng aanpakt en zijn begonnen bij de ergste van allemaal: Sinterklaas. Nu we toch bezig zijn: ik stel voor dat we massaal onze bazen aanklagen. Ik ben namelijk ook een slaaf, een loonslaaf. Ik word eveneens onderdrukt en uitgebuit. En ik mag van mijn baas niet eens jolig doen, Zwarte Piet wel.
Ik vind de Kerstman overigens ook een achterhaald figuur. Bij deze vrolijke blanke(!) baardmans (waarom niet zwart of geel en waarom geen vrouw?) wordt gezelligheid verbonden aan zijn door Coca Cola gesponsorde omvang. De ‘gezellige dikkerd’ is discriminerend en met mijn 30+ BMI voel ik mij zwaar beledigd door deze associatie! Ik hoop dat de Verenigde Naties volgend jaar deze diabetes veroorzakende traditiefiguur aanpakken. Op naar een superslanke bruine kerst.
De blanke overheersing is al veel te lang bezig en aan alle kanten zien we dat het slecht voor ons is. Ik stel voor dat we teruggaan naar de basis en alles wat donker is gaan waarderen, uit pure piëteit voor kleur. Dus zwarte koffie, ik vond die blanke latte macchiato toch al niet lekker. En pure chocola in plaats van die vieze melkchocolade. Blanke rozijnen gaan in de ban. Als klap op de vuurpijl: ik stop met roken. Ik rook namelijk Javaanse Jongens en dat kan echt niet meer. Al mijn gezonde voorstellen dragen bij aan het verminderen van diabetes en hart- en vaatziekten.
Ik wandel door de winkelstraat. Mijn gezicht diep in mijn kraag verborgen tegen de kou. Het schemert en gelukkig zien mensen mijn gezicht niet goed. Ik ben namelijk wit, maar zie blauw van de kou en erger me groen en geel aan alles om me heen. Ik word rood van boosheid. Ik weet het, mijn zicht en mening zijn vertroebeld. Ik lees de borden bij de winkels. Zie ik het goed? Ja, het staat er echt: volop vooroordeel.
Bas Janssen

P.S.: 5 december was mijn praktijk gesloten. Ik heb namelijk een bijbaan met personeel waar ik erg van geniet! En ondanks dat ik een wat achterhaald figuur in jurk ben, ben ik wel een hele aardige en goede baas volgens mijn knechten, die ik ongelooflijk waardeer, ongeacht ras, kleur en geloof.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 6

Literatuurverwijzingen: