Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktische informatie over voeding bij diabetes

redactie

[[img:214]]

Het boek Diabetes & dagelijkse kost geeft eerlijke en onafhankelijke informatie over de voeding voor mensen met diabetes. In heldere bewoordingen passeren allerlei onderwerpen de revue, zoals ‘Diabetes & gezondheid’, ‘Diabetes & voeding’, ‘Diabetes & gewicht’, ‘Diabetes & de dag rond’ en ‘Diabetes & informatie’. Het boek is toegankelijk geschreven, rijkelijk geïllustreerd en voorzien van allerlei handige overzichtjes zoals zoetstoffen die geen energie bevatten, de samenstelling van verschillende soorten snacks en de samenstelling van sportdrankjes voor de sportende diabeet. Naast het hoofdstuk over ‘Diabetes en gewicht’ worden ook in de andere hoofdstukken tips gegeven voor mensen die letten op hun gewicht. Deze tips zijn gemarkeerd met groene weegschaaltjes. In het boek komen zowel mensen met diabetes als diëtisten aan het woord.
Diabetes & dagelijkse kost is geschreven door diëtiste Corien Maljaars, met medewerking van de Stichting Diabetes and Nutrition Organization (DNO), een organisatie van en voor diëtisten die zich gespecialiseerd hebben in diabetes. Het boek is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie en de richtlijnen gezonde voeding van de Gezondheidsraad (beide uit 2006).
Deze publicatie is een aanrader voor elke patiënt, arts, diëtist en praktijkondersteuner. Het boek geeft nadrukkelijk geen persoonlijke dieet, daarvoor moet toch echt een diëtist worden geraadpleegd. Maar de duidelijke informatie in dit boek over het kiezen, kopen en bereiden van de verschillende voedingsmiddelen kan de patiënt behulpzaam zijn bij dit dieet. Voor de praktijkondersteuner kan het uitermate goed dienen als naslagwerk om de vragen van diabetespatiënten op het gebied van voeding en diabetes adequaat te kunnen beantwoorden. Door de hoge informatiedichtheid is het geen boek om in één ruk uit te lezen, maar wel heel waardevol om bij de hand te hebben en geregeld iets in op zoeken.

Caroelien Schuurman

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 3

Literatuurverwijzingen: