Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontroerd door dementie

redactie

Doelgroep Iedereen die interesse in het onderwerp heeft. Velen van ons kennen haar als Thea van Theo en Thea, het illustere en komische duo van de jeugdtelevisie in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Tosca Niterink, bekend als actrice en comédienne, werkt tegenwoordig als schrijfster, columnist en documentairemaakster. In haar boek De vergeetclub schrijft ze over haar dementerende moeder. Het boek volgt op een serie columns in NRC Handelsblad waarin Niterink het leven van haar moeder in een kleinschalig woonzorgproject voor dementerende ouderen beschrijft.

Inhoud In het boek beschrijft Niterink op een hilarische wijze het leven van acht dementerende bejaarden, gezamenlijk levend achter een cijferslot op een kleinschalig wonen afdeling in een verzorgingshuis. Hoewel de hoofdrol is weggelegd voor haar eigen moeder, leren we ook de andere bewoners en hun routines kennen. Met veel oog voor detail beschrijft ze de dagelijkse gang van zaken. Centraal daarin staan de dialogen tussen de verschillende bewoners en tussen de bewoners en de verzorgsters. Rode draad in hun dag is het constante vergeten; vergeten waar ze zijn, waarom ze daar zijn, met wie ze daar zijn en in welke tijd ze daar zijn. Doordat Niterink zonder oordeel en sentiment de dialogen weergeeft, krijg je een bijzondere inkijk in de belevingswerelden van de bewoners. Dit doet wat met je. Het ontroert en maakt je gelijker tijd enorm aan het lachen.

Oordeel Hoewel het hier niet gaat om een vakinhoudelijk boekwerk, is het zeker waardevol om als zorgverlener te lezen. De schrijfster worstelt af en toe echt wel met de situaties waar ze voor komt te staan, maar ze laat vooral zien hoe je er ook mee om kunt gaan. Zo heeft ze het opgegeven om steeds opnieuw te vertellen welke familieleden van haar moeder al zijn overleden. Haar moeder vraagt keer op keer naar haar eigen moeder en wordt steeds verdrietig als ze hoort dat zij is overleden. Niterink heeft haar daarom weer tot leven geroepen en laat haar zelfs soep maken die vervolgens op tafel komt voor de bewoners. Soep zoals alleen oma die kon maken. Een boek vol liefde, integriteit en humor.

Waardering ****

* een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 5

Literatuurverwijzingen: