Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondertussen in H&W

redactie

Hoe zeker is de diagnose astma bij kinderen?

Bij kinderen van 6-16 jaar die met een chronische aandoening bij de huisarts komen, is ‘astma’ de diagnose die het meest wordt gesteld. Pauwelse et al. onderzochten hoe betrouwbaar die diagnose is. Bindels stelt in zijn commentaar een praktijkverbeterplan voor bij kinderen met astma.

Diabetes bij kinderen met obesitas

In deze klinische les van Rietdijk en Hart over diabetes mellitus type 2 bij kinderen met obesitas, stellen de auteurs dat DM2 steeds meer voorkomt bij kinderen en adolescenten. Zij zouden graag zien dat in de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 en de NDF Zorgstandaard Diabetes ook richtlijnen worden opgenomen voor de opsporing en diagnostiek van DM2 bij kinderen en adolescenten die een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van DM2.

Nieuwe receptorblokker bij hartfalen

Bij patiënten met mild tot matig systolisch hartfalen veroorzaakt gecombineerde remming met de nieuwe receptorblokker LCZ696 ten opzichte van enalapril een verminderde overall en cardiovasculaire mortaliteit en minder achteruitgang van hartfalen. Deze resultaten zijn opvallend. Zelfs bij de patiënten met relatief milder hartfalen, was het verschil in resultaten op alle fronten significant.

Generieke geneesmiddelen

Onder Ierse huisartsen is draagvlak voor generieke geneesmiddelen en substitutie. Wel hebben Ierse huisartsen zorgen over de ervaringen van patiënten met generieke geneesmiddelen en over de kwaliteit van deze middelen. Om te zorgen dat het nieuwe overheidsbeleid een succes wordt, is het belangrijk dat de Ierse bevolking wordt voorgelicht over generieke geneesmiddelen, dat huisartsen weten aan welke kwaliteitseisen een generiek geneesmiddel moet voldoen en dat de overheid erop toeziet dat ze van goede kwaliteit zijn.

Spierkrampen en magnesium

Het is onwaarschijnlijk dat magnesium het aantal nachtelijke spierkrampen bij ouderen vermindert. Dat is de conclusie van Marjan Lange. In één RCT komt naar voren dat bij de magnesiumgebruikers significant vaker sprake is van een subjectieve verbetering. De klinische betekenis hiervan is niet duidelijk. In twee RCT’s is er een kleine objectieve vermindering van de krampen door magnesium aangetoond, maar dit verschil is niet statistisch significant.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1www.henw.org