Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHG-Standaard: meer dan het kaartje!

redactie

Er zijn nogal wat standaarden die van belang zijn voor het werk van de praktijkondersteuner. In de eerste plaats natuurlijk de aandoeningsgerichte standaarden waar de praktijkondersteuner een rol bij speelt (onder andere diabetes, astma en COPD), maar daarnaast zijn er standaarden die zich specifiek richten op interventies die regelmatig door praktijkondersteuners worden uitgevoerd (stoppen met roken, cervixuitstrijken, cardiovasculair risicomanagement).
Via de website van het NHG (www.nhg.org/standaarden) en van Huisarts en Wetenschap (www.henw.org) zijn de standaarden snel te vinden. De volledige tekst is beschikbaar, met uitzondering van de standaarden die de laatste drie maanden verschenen zijn, deze zijn alleen voor leden (ingelogd) bereikbaar. Er zijn twee vormen: sommige standaarden zijn beschikbaar als pdf-bestand (zoals ze in Huisarts en Wetenschap zijn verschenen), anderen als HTML-bestand. Beide hebben hun voors en tegens.
Standaarden in pdf-vorm, zoals de standaard Astma bij volwassenen, zien er, op het scherm of geprint, net zo uit als in Huisarts en Wetenschap. Op het scherm leest dat niet zo makkelijk, maar de printversie is heel papiervriendelijk.
De standaarden die in HTML beschikbaar zijn, zoals de standaard CVA, zijn ontworpen voor gebruik op het scherm: ze bevatten hyperlinks (doorklikmogelijkheden) naar noten en tabellen. De toelichting op de betekenis van de gebruikte symbooltjes zie je makkelijk over het hoofd: klikken op het boekje brengt u vanuit de samenvatting (het kaartje) naar de volledige tekst inclusief noten, met klikken op het lijstje bewandelt u de omgekeerde weg.
De samenvatting is bedoeld om de gebruiker een snel overzicht te geven van de kernpunten van de standaard. Het waarom van de gemaakte keuzes is terug te vinden in de volledige tekst, maar vooral in de noten, onder verwijzing naar relevante literatuur. Zo wordt in de standaard Astma bij kinderen aandacht besteed aan sanering. Verschillende maatregelen om huisstofmijt terug te dringen komen er aan de orde. De noten (25 en 26) laten zien dat die aanbevelingen niet erg goed onderbouwd zijn. Het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd geeft onvoldoende aanleiding om dergelijke maatregelen in te voeren.
Het zal duidelijk zijn dat een NHG-standaard meer omvat dan alleen het kaartje in de klapper. Het naadje van de kous vindt u in de volledige tekst en het notenapparaat.

Hans van der Wouden

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 2

Literatuurverwijzingen: