Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHG-PraktijkWijzer biedt hulp bij aanpak astma/COPD

redactie

Scharnierconsult

De PraktijkWijzer kent een intakeprotocol dat de praktijkondersteuner uitvoert bij een patiënt die vermoedelijk astma of COPD heeft. Op basis van de verkregen gegevens stelt de huisarts de diagnose. Dan volgt het zogenoemde ‘scharnierconsult’: de patiënt verneemt de diagnose en krijgt uitleg over de consequenties daarvan. Dit is vaak letterlijk een draaipunt in het leven in de patiënt, vandaar de term ‘scharnierconsult’. Samen met de patiënt bekijk je hoe de toekomst eruit ziet en vooral welke mogelijkheden er zijn. Intensieve begeleiding is het sleutelwoord.

Alles in een protocol…

Met de werkmodellen uit de PraktijkWijzer kan de praktijkondersteuner per patiënt een persoonlijk behandelingsprogramma maken. Ook zijn er protocollen te vinden voor bijvoorbeeld het opzetten van een astma/COPD-spreekuur voor vervolgconsulten. Over veel onderwerpen zijn ‘subprotocollen’ opgenomen, bijvoorbeeld over spirometrie of de begeleiding van stoppen met roken. Diverse praktische bijlagen ondersteunen de uitvoering van het protocol.

Digitale PraktijkWijzer

De NHG-PraktijkWijzer Astma/COPD is geheel geactualiseerd en via de website http://leren.nhg.org te bestellen. Per e-mail ontvang je een persoonlijke inlogcode. De inhoud van de PraktijkWijzer is afgestemd op de werkzaamheden en het competentieprofiel van de praktijkondersteuner.
Voor het opzetten van een astma/COPD-spreekuur is het belangrijk dat je de omvang van de groep patiënten in jouw praktijk kent. Daarvoor moet je in je HIS patiëntengroepen kunnen selecteren. Hiervoor zijn speciale cursussen. Kijk voor meer informatie op www.nhg.org onder ‘praktijkvoering’.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 4

Literatuurverwijzingen: