Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met z’n allen naar de dokter…

redactie

Doelgroep Het gezamenlijk medisch consult (GMC) is een nieuwe manier van consultvoering. Zes tot twaalf patiënten hebben hierbij tegelijkertijd een consult van anderhalf uur) en ontvangen dezelfde zorg als tijdens een regulier consult. Binnen de huisartsenzorg kunnen huisarts en praktijkondersteuner het uitvoeren, waarbij een van hen de rol van gespreksleider aanneemt. Een voordeel van een GMC is dat informatie die voor meer patiënten van toepassing is, maar één keer hoeft te worden verteld. Bovendien kunnen patiënten hierbij ervaringen uitwisselen. Deze praktische handleiding biedt geïnteresseerde hulpverleners een mogelijkheid om kennis te maken met deze manier van consultvoering.

Samenvatting Het boek bestaat uit drie delen. In het algemene deel beschrijven de auteurs wat een GMC inhoudt en met welke bestaande consultvormen het niet verward moet worden. Ze leggen hierin ook de betekenis voor de gezondheidszorg in relatie tot het GMC uit. In het deel ‘uitvoering’ besteden Seesing en Raats veel aandacht aan de voorbereiding en uitvoering van het GMC. Het gaat hierbij om algemene voorbereidingen in de organisatie, tips voor een geschikte ruimte, hoe de patiënten te informeren over het GMC, de samenstelling en rolverdeling van zorgverleners, de samenstelling van de patiëntengroep en lichamelijk onderzoek. Natuurlijk ontbreekt het verloop van het consult en de evaluatie ervan niet. Het laatste deel (praktijkervaringen) gaat over de ervaringen van zorgverleners en patiënten.

Oordeel Het boek wil een praktische handleiding zijn voor teams die GMC willen implementeren in de praktijk. En dat spat eraf! De schrijfstijl is concreet en praktisch en wordt daarnaast nog eens ondersteund met duidelijke kaders, tabellen en figuren. De auteurs geven tal van voorbeelden van informatiebrieven voor patiënten, voorlichtingsmaterialen en vertrouwelijkheidsformulieren, die met kleine aanpassingen direct in de praktijk bruikbaar zijn. Zo hoeft niet elk team opnieuw het wiel uit te vinden. Het boek geeft een prima uiteenzetting van alle aandachtspunten rondom het GMC, zowel wat betreft de voorbereiding als ook het verloop ervan. Praktijkondersteuners en huisartsen die een GMC in de praktijk willen opzetten, kunnen met dit boek zo aan de slag.

Jacolien Potkamp

Waardering: ****

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 6

Literatuurverwijzingen: