Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mens en boek mogen dunner

redactie

Doelgroep Mensen met ongezond overgewicht en iedereen in hun omgeving.

Inhoud De boodschap van het boekje is helder: overgewicht is schadelijk. Afvallen zou moeten gebeuren op een verantwoorde, gezonde wijze. Het boekje geeft daarbij uitgebreid inzichten, achtergrondinformatie en praktische adviezen.

Oordeel Elk boek dat een steentje bij kan dragen om mensen een bestendig gezond gewicht te geven verdient het om geschreven en gelezen te worden. Een prijzenswaardig initiatief van de auteurs dus. De auteurs stellen de waan van de crashdiëten aan de kaak; de oplossing wordt gezocht in een persoonlijke gedragsverandering naar een gezondere leefstijl. Voor de praktijkondersteuner zal het boekje weinig nieuws bevatten. Voor leesgierige patiënten zou het een interessant hulpmiddel kunnen zijn bij het afvallen.
De titel van het boek dekt de lading niet helemaal. De auteurs maken rijkelijk gebruik van resultaten van allerlei wetenschappelijk onderzoek, maar voorkeur en ervaring van de schrijvers klinken wel erg duidelijk door in de tekst. Ook kun je je afvragen of het “meenemen van enkele aspecten van het alternatieve circuit” wel zo wetenschappelijk verantwoord is.
Het boekje is hier en daar lastig leesbaar. Soms ligt dit aan de schrijfstijl, soms aan de neiging van de auteurs om wel erg uit te weiden. De lezer wordt afwisselend met “je” en “u” aangesproken.
In de inleiding wordt al gewaarschuwd: lees het boekje niet in een keer uit, maar lees af en toe een stukje (waar hebben we dat eerder gelezen?). Misschien wel het allerbeste advies dat er in staat. Want niet alleen de lezer, maar ook het boek zou wat mij betreft wel wat dunner mogen. Het zou de leesbaarheid en de overtuigingskracht alleen maar recht doen als de boodschap beter gestructureerd en met minder herhalingen, zijpaden en subhoofdstukjes werd gebracht.

Waardering **

* zeer matig boek
** matig boek
*** aardig boek
**** goed boek
***** topper!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 4

Literatuurverwijzingen: