TvPO nr. 1, 2022

    Het eerste nummer van 2022 staat weer vol met verhalen over collega’s én nieuwe ontwikkelingen. Zo vertelt Joke Koers over de verbetering van ouderenzorg en houdt POH-GGZ zich bezig met het thema ‘zingeving’. Uiteraard is er ook ruimte voor medische ontwikkelingen: een nieuwe indeling van hartfalen, long Covid en de begeleiding van ongeneeslijk zieke kankerpatiënten.

    Voorwoord: Onbetaalbare Solidariteit

    De praktijkondersteuner was in het nieuws. Uit pure noodzaak, helaas. Er zijn zorgen over de vergoeding voor de praktijkondersteuner door zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.”

    Nieuwe indeling hartfalen

    Hartfalen is niet langer onderverdeeld in systolisch en diastolisch. Voortaan wordt gekeken naar de echografisch geschatte linkerventrikelejectiefractie (LVEF). Dit is een van de aanpassingen die voortkomen uit de nieuwe NHG-standaard Hartfalen.

    De kracht van ouderen versterken

    Ouderen letterlijk en figuurlijk in beweging zetten. Dat is de kern van het werk van duizendpoot Joke Koers, die niet alleen actief is als praktijkverpleegkundige in Didam, maar ook overstijgende projecten rondom ouderen in de regio coördineert.

    Positieve gezondheid

    Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum hanteert sinds 2018 de benadering van positieve gezondheid. Praktijkverpleegkundige Ester Marrée licht een inspirerende casus uit.

    Column: Alles mislukt

    Remco is een nieuwe patiënt in de praktijk, die voor het eerst op mijn spreekuur komt. Zijn dossier is nog niet bij ons aangekomen en ik kon mij niet 'inlezen', wat ik normaal wel doe.

    Long Covid

    Ruim twee miljoen mensen in ons land hebben een infectie met het coronavirus doorgemaakt. Een deel van hen kent aanhoudende klachten: long Covid. Wat is het en wat kun je doen?

    Voor jezelf opkomen

    Elke praktijkondersteuner en elke praktijkverpleegkundige moet voor zichzelf kunnen opkomen. Hoe doe je dat precies?

    Interview Mieke Buuts

    'Niet alleen gericht zijn op het probleem, maar aandacht hebben voor de mens die lééft met het probleem. Het leven dat een mens heeft geleefd, vormt iemand tot wie hij of zij is.' Dat zegt poh-ggz Mieke Buuts.

    Kennisquiz hartfalen: de vragen

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over hartfalen.

    Kennisquiz hartfalen: de antwoorden

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over hartfalen.

    Onveiligheid

    Als poh vang je soms signalen op waardoor je je afvraagt of het wel goed gaat bij de patiënt thuis.

    Zwemmerseczeem

    Zwemmerseczeem, ook bekend als tinea pedis of athletes foot, is een veelvoorkomende schimmelinfectie. Deze manifesteert zich meestal in de nauwe ruimte tussen de vierde en vijfde teen.

    Ongeneeslijk zieke kankerpatiënt

    Steeds meer praktijkondersteuners krijgen een rol in de begeleiding van patiënten met ongeneeslijke kanker. Wat kunnen zij betekenen?

    Onvrijwillige zorg

    In principe géén onvrijwillige zorg toepassen, tenzij er een ernstig nadeel is voor de patiënt of zijn omgeving. Dat is de kern van de Wet zorg en dwang.

    Fatima Kaouass: Meer POH’s gewenst met migratie achtergrond

    Ruim 20 jaar geleden liet mijn toenmalige werkgever een tijdschrift zien waarin een artikel stond over de opkomst van de poh. Of dit niet wat voor mij was?

    Recensies: Professionaliteit in de zorg

    Dit boek, met als ondertitel 'Reflecteren op je professie', is bedoeld voor iedereen die wil gaan werken in de zorg of er al actief is.

    Column: De grens overgaan

    'Ik wil zo graag nog een keer naar Engeland.' Zo luidt haar antwoord als ik bij haar thuis ben voor een intensieve zorg-bezoek. Amy heeft altijd in Engeland gewoond en daar woont ook haar beste vriendin, die dezelfde rotziekte heeft.