Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inhalatorgebruik.nl

redactie

Inhalatorgebruik.nl. Amersfoort: Long Alliantie Nederland

Bij het inhaleren van medicatie worden regelmatig fouten gemaakt. Door foutief gebruik vermindert het beoogde effect bij de behandeling van astma en chronisch obstructief longlijden. Een van de voornaamste oorzaken blijkt onvoldoende voorlichting op het gebied van inhalatie-instructie en controle op de inhalatietechniek. Het is dus belangrijk om de voorgeschreven inhalator met de patiënten te oefenen en met regelmaat ook te controleren.
Er zijn verschillende inhalatoren met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Inhalatorgebruik.nl, met een gedeelte voor patiënten en zorgverleners is ondersteunend aan de inhalatie-instructie van de zorgverlener en bevat instructiefilmpjes, inhalatieprotocollen en gebruiksaanwijzingen voor patiënten. Het filmpje kan tijdens het consult worden bekeken en de instructie kan uitgeprint en meegegeven worden. Ook kan de patiënt worden verwezen naar de website waar alles nogmaals bekeken kan worden. De inhalatieprotocollen en gebruiksaanwijzingen zijn ontwikkeld door een expertteam van de Long Alliantie Nederland (LAN). De LAN streeft naar volledigheid van alle in Nederland beschikbare inhalatoren.
De website is gebruikersvriendelijk en goed toegankelijk. Na de keuze “ik ben patiënt” op de startpagina, verschijnen duidelijke foto’s van de verschillende inhalatoren en voorzetkamers. De keuze wordt daarna nog verfijnd in de verschillende merken. Ook kan gekozen worden voor een filmpje of een gebruiksaanwijzing. Voor zorgverleners zijn er naast de gebruiksaanwijzingen ook protocollen te downloaden. Al met al een zeer nuttige site die ik zelf bijna dagelijks gebruik en bij mij in de computer bij ‘favorieten’ staat.

Waardering *****

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 4

Literatuurverwijzingen: