Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handboek cardiovasculair risicomanagement

redactie

Kooy Adriaan. Handboek cardiovasculair risicomanagement. Houten: Prelum Uitgevers, 2012. 356 bladzijden, € 49,75. ISBN 978 90 856 2097 6.

Doelgroep Vrijwel alle zorgprofessionals zoals huisartsen, internisten, cardiologen, bedrijfsartsen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Samenvatting Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) heeft zich ontwikkeld tot een vorm van preventieve geneeskunde met goede bewijskracht. Meerdere onderzoeken bekrachtigen de meerwaarde van een multi­factor­iële aanpak, gericht op alle risico’s. In het handboek cardio­vasculair risicomanagement komen alle onderwerpen aan bod als het gaat om preventie, diagnostiek en behandelstrategieën. In zes delen gaat de auteur in op de epidemiologie, de pathofysiologie en de risicoschatting van hart- en vaatziekten, de cardiovasculaire risicopatiënten, de cardiovasculaire risicofactoren, het risicomanagement en de behandelkeuzes en succesfactoren. Het boek sluit af met casuïstiek en een kennistest. Door het hele boek heen wordt gepleit voor zorg op maat: de patiënt centraal zetten en waken voor getallengeneeskunde. De risicotabellen en de beschreven behandelkeuzes zijn volgens de herziene richtlijn van 2011. Het boek ziet er aantrekkelijk uit en is rijk voorzien van foto’s en illustraties.

Oordeel Dit boek gaat veel verder dan de standaard, bijvoorbeeld als het gaat om de behandelkeuzes. Door het hele boek heen wordt uitgebreid literatuuronderzoek beschreven, vergezeld van tabellen en uitkomsten. Toch blijft het boek prettig leesbaar, mede door de aangename vormgeving. Als je in de praktijk bezig bent met CVRM of wilt beginnen, dan mag dit boek wat mij betreft zeker niet ontbreken. Vooral de verdieping van de medische kennis en de onderbouwing bij het maken van behandelkeuzes vond ik zeer interessant. Ook de kennistest en de casuïstiek aan het einde zijn een aanrader. Het boek kan prima dienen als naslagwerk, zelf pak ik dit boek regelmatig uit de kast. Alle onderwerpen die betrekking hebben op het cardiovasculair risicomanagement komen wel aan bod. Kenmerkend is de foto in het boek van de ijsberg, waarvan slechts een topje boven het water uitsteekt. Zo is het eigenlijk ook met CVRM: dit betreft een grote groep patiënten (zo’n 10% van de hele praktijk), ieder mens is uniek en niet altijd te vangen in een risicotabel. Er valt nog een hoop te leren!

Annette van Vliet

Waardering: ****

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 1

Literatuurverwijzingen: