Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Google-tips

redactie

Googelen kan je leren. Veel gebruikers tikken één of twee woorden in en hopen dan dat de belangrijkste sites boven komen drijven. Maar dan kan je verdrinken in een ontmoedigende hoeveelheid hits. Het kan vaak veel handiger. Hieronder drie tips.

Aanhalingstekens

Een simpele truc is om dubbele aanhalingstekens te gebruiken. Je kunt twee of meer woorden tussen aanhalingstekens zetten, maar ook een hele zin. Google zoekt dan op precies die combinatie. Stel je wilt informatie over de voorwaarden van de financiering van praktijkondersteuners.
Als je intypt: financiering van praktijkondersteuning krijg je meer dan 9600 hits. Dat werkt dus niet. Maar als je het tussen aanhalingstekens zet, blijven er 265 over. Dat zijn er nog te veel. Je wilt weten welke aan welke voorwaarden een samenwerkingsverband moet voldoen. Combineer je vorige zoekactie met ‘voorwaarden’ en je krijgt nog maar 44 hits…

Zoeken naar documenten

Google komt altijd met van alles op de proppen, maar soms kun je van te voren al bedenken hoe een bestand eruit ziet. Richtlijnen staan meestal als pdf-bestanden op het web (niet de NHG-Standaarden, maar die hoef je niet te googelen, hoop ik). Als je op zoek bent naar richtlijnen voor de behandeling van de diabetische voet kun je op verschillende manieren zoeken.
Tik eerst diabetic foot and treatment in (zonder aanhalingstekens). Dat blijkt niet handig: bijna 4 miljoen hits. Stop er nu guidelines bij: het resultaat is iets beter, maar nog steeds meer dan 1 miljoen. Nu tussen haakjes: “diabetic foot and treatment guidelines” Dat levert niets op. Zoeken met aanhalingstekens is dus precisiewerk. Blijkbaar komt deze combinatie in al die miljoenen pagina’s niet voor. De meeste richtlijnen zullen wel over diagnostiek en behandeling gaan. Laat ‘and treatment’ weg en je krijgt 104 hits. Dat vind je nog te veel. Zoek dus nu naar een pdf. Dat doe je in Google advanced (zie figuur). Klik in het vakje bestandsformaat Adobe-pdf aan en nu heb je er nog maar 4, waarvan 2 Italiaanse…

[[img:258]]

Definities

Op zoek naar een definitie van een term? Google heeft een – beperkte – encyclopedie die je kunt doorzoeken met define: . Hoe zat het ook weer met disease management? Type define: disease management en je vindt mooie Engelstalige omschrijvingen.

Joost Zaat

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 2

Literatuurverwijzingen: