Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fietsen als medicijn

redactie

Doelgroep De patiënten die je wilt gaan stimuleren tot meer bewegen.

Samenvatting Fietsen is overal goed voor! Door vaker de fiets te nemen is de nationale norm voor gezond bewegen van minimaal dertig minuten per dag eenvoudig te halen. In dit boekje zijn vier persoonlijke fietsverhalen van patiënten met adipositas, een depressie, een doorgemaakt hartinfarct en diabetes gecombineerd met relevante uitleg van vier deskundigen. Zo houdt fietsen op een aangepaste instapfiets het overgewicht van Monique Ilbrink in de hand. Hoogleraar Harm Kuipers legt op een eenvoudige manier uit hoe diabetes mellitus 2 ontstaat, hoe insulineresistentie optreedt en wat het effect van inspanning is om dit proces tegen te gaan.
Fietstips die het boekje aanvullen zijn te vinden op de website van de fietsersbond: www.fietsersbond.nl. Daar vind je een ‘vraagbaak’ onder andere over: waar koop je een aangepaste fiets, hoe krijg je fietsconditie, hoe is fietsen wat leuker te maken voor een depressief persoon.

Oordeel Dit boekje leest soepel weg, is geschreven in eenvoudig Nederlands, aantrekkelijk vormgegeven, goedkoop en bevat zinnige praktische informatie voor patiënten, die nog wordt versterkt door de website. Als praktijkondersteuner zou je patiënten erop attent kunnen maken of je kunt het boekje zelf aanschaffen en uitlenen.
Ik kreeg zelf zin om te gaan fietsen. Ook komt de gedachte op om aan de keten-DBC Diabetes fietsles voor mijn allochtone patiënten toe te voegen.

Gré van Gelderen

Waardering ****

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 4

Literatuurverwijzingen: