Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De wondere wereld van de dementie

redactie

[[img:284]]
Doelgroep Helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen die werken met dementerenden. Met de juiste uitleg is het echter ook zeer bruikbaar voor mantelzorgers. Voorwaarde is dat er al een acceptatie en basisbegrip is van de dementie.
Samenvatting Het boek ‘De wondere wereld van de dementie’ biedt vanuit een vernieuwd inzicht een verklaring in de werking van hersenen voor het soms afwijkende, onverklaarbare en onvoorspelbare gedrag van dementerenden. De auteurs zijn een verpleeghuisarts en een trainer die gespecialiseerd is in ouderenpsychiatrie. Zij beschrijven op heldere wijze de rol van de omgeving op het gedrag van dementerenden en hoe je dit positief kunt beïnvloeden. De nadruk ligt daarbij op het geven van ‘omgevingszorg’ die voornamelijk bestaat uit psychosociale begeleiding van dementerende ouderen.
Oordeel Ik vind het een prettig boekje om te lezen; er staan duidelijke, herkenbare voorbeelden en tips in. Het is naar mijn idee een goede aanvulling op andere literatuur. Het boek is goed van opzet, met korte hoofdstukjes, en leest makkelijk. Persoonlijk vind ik het boekje meer geschikt voor hulpverleners die werkzaam zijn in een verzorgings-/verpleeghuis dan voor thuiszorgmedewerkers. De voorbeelden die de auteurs geven hebben namelijk vaak met de daginvulling te maken, waarbij ze er soms van uitgaan dat er altijd iemand in de buurt is. Dat is in een thuissituatie minder het geval dan wanneer de patiënt buitenshuis verzorging krijgt.
Voor de praktijkverpleegkundige en/of nurse practitioner is het minder geschikt om zelf te gebruiken; de contacten met een dementerende zijn daarvoor denk ik te kort en te sporadisch en ook is het boekje daarvoor te simpel van opzet. Als doorverwijzing voor familie of verzorgenden is het wel geschikt.
Mocht je het van iemand of van de bibliotheek kunnen lenen, doe dat dan. Maar zelf aanschaffen is net een brug te ver…

Valérie van Rooij

Waardering ***

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 3

Literatuurverwijzingen: