Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De diabetische voet

redactie

Doelgroep Het boek richt zich met name op de pedicure en daarnaast op andere professionals die met voeten van diabetespatiënten te maken krijgen, waaronder ook de praktijkondersteuner. Het doel is het verschaffen van veel achtergrondinformatie over de zorg rondom de diabetische voet.

Samenvatting Alle aspecten van de zorg rondom de diabetische voet komen aan bod. In het eerste hoofdstuk bespreekt de auteur kort het ziektebeeld diabetes mellitus. In de daarop volgende hoofdstukken staan de voetproblemen centraal en komen onderwerpen aan bod als feiten en cijfers, neuropathische problemen, angiopathische problemen, biomechanische aspecten, de charcotvoet, screenen op risicofactoren, wonden en preventie. In het laatste hoofdstuk staat een samenvatting van de behandelde onderwerpen en ligt de nadruk op de rol van de pedicure. Daarnaast zijn een voetscreeningsformulier, casussen en toetsvragen in het boek opgenomen om de opgedane kennis te testen. Het boek leest prettig en is overzichtelijk door het gebruik van kaders en tabellen. Het bevat veel illustratiemateriaal in de vorm van foto’s.

Oordeel Hoewel het boek zich met name richt op de rol van de pedicure staan er zeker aspecten in die voor de praktijkondersteuner van belang kunnen zijn. Foto’s beelden de verschillende voetproblemen goed uit, waardoor je makkelijk problemen in de praktijk kunt herkennen. De schrijver zet de definities en kenmerken van de verschillende ulcera helder uiteen. In het hoofdstuk ‘screenen op risicofactoren’ gaat hij diep in op het voetenonderzoek. Het boek bevat heldere protocollen die bruikbaar lijken in de praktijk. De uitgebreide informatie over het meten van plantaire druk is voor de praktijkondersteuner minder van belang. Al met al vind ik het een goed boek voor de praktijkondersteuner die meer wil weten over voetproblemen bij diabetes en hoe je voetenonderzoek moet doen.

Jacolien Potkamp

Waardering: ***

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 1

Literatuurverwijzingen: