Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Motiveren

redactie

Met de herhalingscursus motivational interviewing begin die week nog vers in het geheugen, roep ik mijn laatste patiënt van de dag naar binnen. Een aardige man, eigen bedrijf, altijd druk, joviaal, volslank, om het maar aardig te zeggen en altijd in opperste stemming. Bij het afnemen van het CVRM komen we aan bij het onderwerp roken, althans, hij dan, want voor ik ergens naar kan vragen zegt hij triomfantelijk: ‘ja, ik rook nog steeds en ik vind het heerlijk’. Het is bijna vijf uur en eerlijk gezegd vergeet ik mijn motiverende gesprekstechniek. ‘Nee’, zeg ik en zucht diep, ‘dat gaat ‘m bij u niet worden’. Samen moeten we er ook wel weer om lachen.
Drie maanden later komt hij nogmaals om de bloeddruk te laten meten. Stralend vertelt hij mij dat hij nu al tien weken niet meer rookt. Ik ben blij verrast en vraag hem wat de reden is dat hij is gestopt. ‘Door iets wat jij hebt gezegd’, vertelt hij mij, ‘iets van “dat zou mij toch niet lukken”. Nog nooit heeft iemand mij gezegd dat iets me niet zou lukken. Ik was er die hele week mee bezig, ik moest en zou laten zien dat ik het wel kon!’
Nu een jaar later heb ik hem weer gezien, wat kilo’s zwaarder, maar nog steeds gestopt! Wat is het toch heerlijk om met mensen te werken. Geen dag en geen mens is hetzelfde!

Annette van Vliet

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 5

Literatuurverwijzingen: