TvPO nr. 5, 2021

    Het vijfde nummer van TvPO besteedt veel aandacht aan leefstijl(verandering). Huisarts Tamara de Weijer vertelt over haar ervaringen met leefstijlgeneeskunde, er is een achtergrondartikel over obesitas en praktijkondersteuner Ingrid van Bussel deelt haar ervaringen. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor andere thema’s als ernstige astma en de diabetische voetulcus.

    Bewegen & ontspanen, redactioneel Ellis van Atten

    Ons hele huis was in beweging. Na de keuken werd de huiskamer opgeknapt, en mijn schrijfkamer werd omgetoverd tot een spreekkamer voor mijn coachpraktijk. We hebben nu een eettafel met luxe luie stoelen en voor de coaching zijn chique fauteuils aangeschaft.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Andere invalshoeken COPD

    Een duidelijker beleid bij aanwijzingen voor restrictie. Twee in plaats van drie niveaus van ziektelast. Deze en andere veranderingen staan in de herziene NHG-standaard COPD.

    Durf het verschil te maken: man of vrouw op het spreekuur

    Iemands sekse en gender beïnvloeden zijn of haar ziekte en gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat de poh zich steeds afvraagt of het bij déze klacht en déze persoon uitmaakt of de patiënt man of vrouw is.

    Lichtpuntjes vinden in een uitzichtloze situatie

    Steeds vaker is de huisartsenpraktijk betrokken bij palliatieve en oncologische zorg. Neem Evelien Jacobs. Zij werkte in de wijkverpleging en een hospice, maar richt zich nu als praktijkverpleegkundige op het voortraject van de palliatieve fase.

    Het palet van de poh-jeugd

    Praktijkondersteuners-jeugd zien binnen de huisartsenpraktijk jeugdigen met de meest uiteenlopende problemen. Hun hulp valt uiteen in drie typen, blijkt uit onderzoek.

    Column Saskia Sielias: dromen van drummen

    'Hey schat', zegt meneer Koster als hij binnenwandelt. Altijd opgewekt, vriendelijk en echt Amsterdams. Ik houd hiervan als Amsterdamse. Meneer Koster komt in verband met het stoppen met roken. In het verleden had hij nooit de intentie te stoppen.

    Diabetisch voetulcus

    Een diabetisch voetulcus geeft een kans van 20 procent op voet- of beenamputatie en levenslang verlies van mobiliteit. Tijdige behandeling brengt het aantal amputaties terug met 50 tot 80 procent.

    Ernstig astma

    Als aanvulling op de behandeling van ernstig astma zijn in de afgelopen jaren biologische middelen op de markt verschenen. Wat zijn dit voor geneesmiddelen? Welke bijwerkingen hebben ze? En wanneer is behandeling hiermee aan de orde?

    Interview Tamara de Weijer

    'Leefstijl is meer dan voeding en beweging. Ontspanning, sociale verbinding en zingeving zijn minstens zo belangrijk voor de gezondheid,' zegt Tamara de Weijer.

    Kennisquiz diabetisch voetulcus: vragen

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over diabetisch voetulcus. De vragen zijn deels geformuleerd als stellingen en deels als multiplechoicevragen.

    Kennisquiz voetulcus: de antwoorden

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over diabetisch voetulcus.

    Obesitas: brede blik belangrijk

    Bij obesitas is 'gezond eten en meer bewegen' vaak te kort door de bocht. Kijk naar álle oorzaken en bijdragende factoren, zegt hoogleraar Liesbeth van Rossum. Dan kan de behandeling effectiever zijn.

    Kleine Kwalen: tranende ogen

    Als een patiënt tranende ogen heeft, betekent dit meestal een hinderlijke tranenvloed van één of beide ogen. Het wordt ook wel epifora genoemd.

    Varen op het Farmacotherapeutisch kompas

    Het farmacotherapeutisch kompas is een nuttige bron van informatie over medicatie. Maar wat betekenen de begrippen die je er tegenkomt? Op deze pagina's krijg je een verduidelijking.

    Ingrid van Bussel: in de praktijk

    Ingrid van Bussel is begonnen als verpleegkundige en had een managementfunctie in een ziekenhuis. Nadat haar baan verdween bij een reorganisatie, ging ze werken als poh, waarvoor ze al een diploma had. Nu is ze ook leefstijlcoach.

    Recensies: Angst overwinnen doe je zo

    Recensies: Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij ouderen

    Dit boek geeft een praktische leidraad voor 60 alledaagse klachten bij mensen van ongeveer 75 jaar of ouder. Diagnostiek en beleid krijgen een rationele en, zo mogelijk, wetenschappelijke onderbouwing.

    Column Marieke Nolens: Nog meer luisteren

    In mijn agenda zie ik de naam van mevrouw Kras staan. Hé, die heb ik al een tijd niet gezien. Ze heeft diabetes, is nooit ontregeld, gebruikt geen medicatie, dus ze komt één keer per jaar.