TvPO nr. 2, 2020

    In dit nummer van TvPO is er aandacht voor de gevolgen van Covid-19 voor het werk op de huisartsenpraktijk, een interview met een praktijkverpleegkundige in een asielzoekerscentrum en artikelen over het belang van slaap en over gezonde voeding. Ook praat de redactie je bij over de herziene NHG-Standaard Urineweginfecties.

    Voorwoord: Uitdagingen

    Als redactie zijn we de uitdaging aangegaan om met elkaar een tijdschrift te maken dat al onze lezers aanspreekt. Maar wie zijn onze lezers eigenlijk?

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Oorzaken van dementie

    Dementie is inmiddels onder zorgverleners een ingeburgerd begrip. Toch kan kennis over de verschillende oorzaken van dementie van toegevoegde waarde zijn voor uitleg aan patiënt en familie.

    Een interventie voor mensen met slaapklachten

    Slaapklachten worden frequent gezien in de huisartsenpraktijk, ook de praktijkondersteuner heeft ermee te maken.

    Creatiever werken door COVID-19

    Het coronavirus betekende een totale ommezwaai in de huisartsenzorg. Alle aandacht ging uit naar het virus. Patiënten met 'gewone' aandoeningen konden alleen als het hoogstnoodzakelijk was een consult op de huisartsenpraktijk afspreken.

    Column: Toch in loondienst

    Het is heerlijk om samen te werken, het is fijn om mensen om je heen te hebben. Ik heb een tijdje als zzp'er gewerkt en het gebrek aan (vaste) collega's was een van de redenen dat ik daarmee stopte en weer in loondienst ging werken.

    Interview: Corinda Buitenhuis en Iris Groenenberg

    Corinda Buitenhuis, praktijkondersteuner in Ede, wil haar patiënten zo goed mogelijk informeren over voeding. Iris Groenenberg, expert Voeding en Gezondheid, kan vertellen wat het Voedingscentrum voor poh's kan betekenen.

    Casus: Wees eens lief voor jezelf!

    Regelmatig zie ik patiënten met vermoeidheidsklachten en slaapproblemen. Veelal blijkt er uit bloedonderzoek sprake te zijn van een lichamelijk probleem zoals ijzertekort of vitamine D-deficiëntie.

    Kennisquiz vragen: urineweginfectie

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over urineweginfectie.

    Kennisquiz over urineweginfectie: antwoorden

    In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over urineweginfectie.

    Column: Spoelt u maar

    'Rookt u?' Vastberaden kijkt ze me aan. 'Ja en ik ga ook niet stoppen. Mijn man probeert me ook over te halen. Als je longkanker krijgt, ga ik je niet verzorgen hoor, zegt hij dan.'

    Overbehandeling diabetes mellitus type 2

    Het doel van de behandeling van diabetes mellitus type 2 (DM type 2) is een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

    Recensie: Het hart wordt niet dement

    Recensie: Het hart wordt niet dement - Huub Buijssen

    Recensie: AD(H)D

    Recensie: AD(H)D - Cathelijne Wildervanck

    Op bezoek: Een Culturele reis in het asielzoekerscentrum

    In de Limburgse heuvels, aan de rand van een industrieterrein, staat een oud gebouw. Het deed vroeger dienst als klooster, maar herbergt al zo'n twintig jaar een verscheidenheid aan culturen. Het is het azc Heerlen. Ivanka Kaus spreekt er met praktijkverpleegkundige Mariëlle Habets.

    NHG-Standaard: Urineweginfecties

    De NHG-Standaarden zijn richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van veelvoorkomende aandoeningen in de huisartsenpraktijk.

    In de praktijk: Esther Kempenaar

    Esther Kempenaar: 'Altijd bewust bezig geweest met een gezonde leefstijl'