TvPO nr. 3,

  In dit derde nummer van 2023 is er onder andere aandacht voor hyperventilatie, niet-alcoholische leververvetting, en het prikkelbaredarmsyndroom. Leefstijl en de noodzaak van bewegen komt ook aan bod en een mooi afscheidsverhaal van Martien Vrolijk die na jaren als poh en redacteur van TvPO nu met pensioen gaat.

  Voorwoord: UNIEKE POSITIE

  'We hebben een prachtig vak! Ik krijg nog steeds een heel blij gevoel als het mijn patiënten zelfstandig lukt om stappen te zetten in het veranderen van hun leefstijl en de gevolgen hiervan opmerken in hun gezondheid en medicatiegebruik.'

  DIABETESZORG NOG BETER MAKEN

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  TEST JE KENNIS

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over het prikkelbaredarmsyndroom.

  VRIJWEL ALLES OVER OUDERENZORG

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  SABINA MAK: PAPIER EN PRAKTIJK

  Ik vind het zulk mooi werk. Het contact met de ouderen zelf en het van dichtbij zien wat mantelzorgers allemaal doen voor hun naasten. Dat kan mij af en toe zelfs ontroeren.

  SYNDROOM VAN TIETZE

  Bij het syndroom van Tietze, ook wel tietzesyndroom genoemd, is het kraakbeen van één of enkele ribben ontstoken. Het borstbeen kan gezwollen zijn.

  Sietske Bak-Noorman: Samen rond de oncologiepatiënt

  Fysiotherapeutische zorg voor oncologiepatiënten is een intensief traject voor de patiënt en zijn of haar omgeving.

  Column: GEEL DOOSJE

   Ik zag deze mogelijkheid op LinkedIn. Ik heb de FGM-cursus gedaan. De filmpjes bekeken. De instructeur is langs geweest.

  DE ANTWOORDEN

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over het prikkelbare darmsyndroom.

  Beweegadvies

  Een systematische review van 46 gerandomiseerde onderzoeken in het British Medical Journal naar de effectiviteit van beweegprogramma's in de eerste lijn komt tot een enthousiaste conclusie: beweeginterventies die eerstelijnsprofessionals aanbieden, bevorderen matige tot intensieve beweegactiviteiten.

  Prikkelbaredarmsyndroom

  De NHG-Standaard prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is herzien, tegelijkertijd met de multi- disciplinaire richtlijn (MDR) PDS. De rode draad in beide documenten is dat patiënten met PDS zoveel mogelijk worden behandeld in de eerste lijn.

  Medicatie

  Natuurlijk is het altijd belangrijk de huid te beschermen tegen de zon. Dit is nóg belangrijker wanneer iemand medicijnen gebruikt die de huid gevoeliger maakt voor zonlicht of kunstmatig uv-licht.

  Afscheid met trots

  Het werk als directeur-voorzitter van een vereniging stond vroeger niet op Petra Portengens verlanglijstje. Nee, als kind was ze een soort Pippi Langkous.

  Nieuws

  Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

  KINDEREN MET ASTMA

  Zeven tot tien procent van de kinderen heeft astma. Onder kinderen tot de tienerleeftijd komt de ziekte ongeveer twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.

  Hyperventilatie

  Het beeld van iemand met hyperventilatie is: een persoon met een snelle, hoge ademhaling die (vaak) in paniek is. Veel hyperventilanten zullen zich hierin niet herkennen en mede daarom roept de diagnose veel weerstand en vragen op.

  Interview: Martien Vrolijk

  'Ik heb nooit begrepen waarom niet meer mannelijke verpleegkundigen kiezen voor dit beroep'

  Leefstijl in beweging

  De ledencirkel POH & Leefstijl is in het najaar van 2021 gestart naar aanleiding van een enquête onder de leden van de NVvPO. Zij konden daarin aangeven hoe ze denken over gezondheid, leefstijl en de rol van de poh/pvk.

  LEVER

  Ongeveer een kwart van de volwassen Nederlanders heeft niet-alcoholische leververvetting, ook wel non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) genoemd.