Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden Kennisquiz (Thema: prikkelbaredarmsyndroom)

In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over prikkelbaredarmsyndroom . De vragen van de kennisquiz lees je hier.  

Antwoorden

1 Antwoorden a, c en d

Tot de kernsymptomen van PDS behoren: buikpijn, of een ongemakkelijk of opgeblazen gevoel in de buik in samenhang met veranderingen in het ontlastingspatroon. Bijkomende klachten kunnen zijn: obstipatie (ook mogelijk bij meerdere keren toiletgang per dag), diarree, slijm bij de ontlasting, winderigheid, meer of minder klachten na het eten, meer of minder klachten na defecatie, misselijkheid, dyspepsie.

2 Antwoord a is goed.

Een patiënt met PDS loopt geen verhoogd risico op ernstige darmziekten.

3 Antwoorden a en c zijn goed.

Lactulose (antwoord b) heeft niet de voorkeur. Lactulose heeft als bijwerking gasvorming in de darm (opgeblazen gevoel), waardoor de klachten kunnen toenemen.

4 Antwoord b is goed.

Ook voor patiënten met PDS gelden de algemene richtlijnen Gezonde Voeding, met uitzondering van het minimale vezeladvies. Dit advies (om minimaal 30 tot 40 gram vezels per dag te gebruiken) geldt niet voor patiënten met PDS. Daarnaast kunnen patiënten hun voedingspatroon aanpassen als ze een duidelijke relatie met PDS-klachten ervaren. Uitgangspunt is het behoud van een evenwichtig voedingspatroon.

5 Antwoord b is goed.

Er is enig bewijs voor de werkzaamheid van probiotica bij PDS. Niet bekend is welke probioticastam de beste werking heeft bij PDS. Patiënten met PDS die probiotica willen proberen, moeten deze bij voorkeur vier weken gebruiken om het eff ect te onderzoeken. De probiotica zijn via de apotheek of bij natuurvoedingswinkels te bestellen.