Details
Schrijf je nu in
Unieke kans: Up-to-date in één dag!Algemeen
3 november 2023
09.00-16.30
Van der Valk
Utrecht
Tarieven
- Regulier tarief
- € 229
- Abonnee tarief
- € 129
Over dit congres
Je wilt je patiënt graag helpen vanuit de nieuwste medische en psychologische inzichten. Maar je wilt als POH ook zelf graag gedreven en fit blijven. Daarom hoor je tijdens het POH-congres van collega-POH’s, artsen en andere deskundigen over onderwerpen waar jij dagelijks mee te maken krijgt. Zoals het vrouwenhart, leefstijlbegeleiding in verschillende culturen, patiënten ondersteunen bij een succesvolle stoppoging of mensen begeleiden bij een ernstig verlies. Of investeer wat tijd in de sessie timemanagement: dat betaalt zich zeker terug. Lees snel verder over deze dag je allemaal brengt!
Morgen meteen toepasbaar in de praktijk
- Naast de aansprekende lezingen kies je zelf twee sessies. Hierin verdiep je je kennis en ontdek je:
- hoe je met motiverende gespreksvoering je patiënt overtuigt om te stoppen met roken
- hoe je cultuurverschillen meeneemt in leefstijlbegeleiding
- met welke praktische tips je mensen beter begeleidt bij rouw
- welke signalen jou voortaan meteen alert maken op hartklachten bij vrouwen
- hoe je de spirometrie goed interpreteert volgens de nieuwe NHG-Standaard
- of: ga aan de slag met jouw ‘tijdstijl’ waardoor je minder stress ervaart!
‘Een afwisselende dag met relevante onderwerpen’ Zo kijken veel van jouw collega’s terug op de eerste editie van het POH-congres in 2022. En één ding beloven we jou: dit jaar wordt het nog veel leuker! Met deskundige sprekers, een kennisquiz, een prikkelende discussie en nog veel meer!
Een unieke dag uit speciaal voor jou!
Georganiseerd in samenwerking met NVvPO en V&VN PVK-POH.

Praktisch
Voor wie?
Het Jaarcongres POH in de praktijk is speciaal voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen.
Twijfel je of je tot de doelgroep behoort? Neem dan contact op met Henriëtte Boven via henriette.boven@bsl.nl. We helpen je graag.
Tarieven
De kortingsacties is afgelopen. Je kunt je nog aanmelden voor onderstaande tarieven:
229 | Regulier tarief
129 | Abonneetarief*
*korting voor abonnees/leden van TvPO, V&VN PVK-POH, NVvPO
Accreditatie
- Accreditatie kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals:
- scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek: 5 punten
- scholing Praktijkverpleegkunde: 5 punten
- Accreditatie van NVvPO: 5 punten
- LV POH-GGZ
Partners en sponsoring
Georganiseerd in samenwerking met NVvPO en V&VN PVK-POH.
Ben je geïnteresseerd om als sponsor aanwezig te zijn bij het Jaarcongres POH in de praktijk neem dan contact op met Gertjan Verhoog, Springer Healthcare, +31 30 638 37 65 of gertjan.verhoog@springer.com
Programma
Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker schreven Nederland stopt! Met roken en Motiveren kun je Leren. Zij richtten de grootste rookstop polikliniek van Nederland op. Laatstgenoemde boek bespreekt op een heldere manier hoe motivational interviewing werkt. Ze laten zien hoe mensen te inspireren tot motiverende gespreksvoering o.a. bij Stoppen met Roken.
Wanda en Pauline gaan deze dag in op de techniek hoe niet en hoe wel deze gesprekken te voeren. Ook zullen zij informatie geven over hoe te stoppen met roken, hoe de tabaksverslaving in elkaar steekt en hoe je de gedachtenkronkels middels cognitieve gedragstherapie recht kan zetten.
Inzicht krijgen in een andere cultuur is van groot belang voor de behandeling van en voorlichting over leefstijl. Met welke voedingsgewoontes moeten we rekening houden om iemand zo therapiegetrouw mogelijk te laten zijn? En hoe verkrijgen we een zo goed mogelijk contact tussen hulpverlener en patiënt? Welke hulpmiddelen passen beter bij de doelgroep? Rondom de behandeling van leefstijl uit andere culturen spelen cultureel en etnische gerelateerde inzichten een grote rol. Ook het gezins- en familienetwerk zal willen vasthouden aan de etnisch-culturele aspecten. Wanneer een zorgverlener hier meer kennis over heeft, is het gemakkelijker bepaalde gebruiken en inzichten te herkennen en hierop het zorghandelen en de advisering af te stemmen. In de training zal aandacht zijn voor karakteristieken en gebruiken in relatie tot leefstijl van de Turkse, Marokkaanse en Surinaams/Hindoestaanse doelgroep.
Rouw en verdriet vormen de corebusiness van de zorg. Toch komen deze thema’s nauwelijks aan bod in de diverse zorgopleidingen. Hierdoor kunnen zorgverleners – ondanks al hun goede bedoelingen – toch soms onvoldoende ‘echte’ zorg bieden.
Met behulp van onder meer een ervaringsverhaal gaan we onderzoeken hoe het beter kan.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Signaleren van rouw en verdriet
- Bespreken van rouw en verdriet
- Begeleiden van rouw en verdriet
Hart- en vaatziekten zijn nog steeds wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Naast verschillen in klachten zijn er ook verschillen in de behandeling. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre) menstruele klachten. Janneke Wittekoek heeft al jaren als missie om het vrouwenhart op de kaart te zetten. Waarom is het vrouwenhart anders? Wat zijn de risicofactoren? En hoe kun je zelf aan je hartgezondheid werken? In haar presentatie ‘Het Vrouwenhart: verleden, heden, de toekomst’ blikt Janneke terug op wat er de afgelopen jaren allemaal is veranderd en waar nog winst valt te behalen.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Wat de verschillen zijn in klachten en risicofactoren bij het vrouwenhart?
- Waarom het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor het vrouwenhart?
- Op welke manier jezelf aan je hartgezondheid kunt werken?
Verdiepingssessies
Durf jij de uitdaging aan en wil jij weten of jouw kennis van o.a. de NHG-standaarden up-to-date is?
Spelenderwijs testen wij jouw kennis van de POH relevante NHG-standaarden. Ook andere NHG-producten die voor de POH interessant zijn passeren de revue. Gegarandeerd dat je iets leert tijdens deze verdiepingssessie. Dit doen we in de vorm van een interactieve quiz, aangevuld met voorbeelden en dilemma’s die tijdens het spreekuur aan de orde kunnen komen.
Ben jij degene die met een prijs naar huis gaat?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je ontdekt hoe het met jouw kennis van de NHG-standaarden is gesteld.
- Je krijgt informatie over ondersteunende producten van het NHG, die voor de POH relevant zijn.
- Je leert hoe dan ook iets nieuws!
De hoeveelheid aanvragen tot het uitvoeren van de enkel arm index nemen landelijk flink toe. Hier zijn meerdere redenen voor. Interactief zal Jacobine je meenemen via een quiz in de zin en onzin van de Enkel Arm Index. Zo is het goed om te weten dat een EAI-uitslag niet betrouwbaar is bij mensen met diabetes en tijdens deze workshop leer je wat de alternatieven zijn. Je kan kennismaken met snelle en betrouwbare apparatuur die het verrichten van deze handeling een stuk eenvoudiger maken. Hier mag je vanzelfsprekend zelf mee aan de slag en al je vragen over dit onderwerp kan je tijdens deze sessie stellen, samen komen we verder!
Veel praktijkondersteuners in de huisartsenzorg voelen steeds meer tijdsdruk in het werk. Dit leidt tot stress en een gevoel van tekortschieten. Hoe haastiger je gaat werken, hoe meer fouten maak je. Dat kost ook weer tijd…In deze workshop gaan we interactief onderzoeken hoe je uit deze vicieuze cirkel kunt stappen. Dat doen we met praktische oefeningen die jou steunen om je persoonlijke tijdstijl te ontwikkelen.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Je ontdekt en versterkt je eigen tijdstijl
- Je krijgt zicht op de tijdstijlen van je patiënten
- Je krijgt tips en een creatieve werkvorm mee om tijdstress te verminderen
Wat kan uitleg en een goed gesprek betekenen voor een patiënt. Om welke reden is het belangrijk een gesprek te voeren over PZP en waarom gebeurt het niet genoeg. Hoe kunnen we PZP op de kaart zetten, angsten wegnemen om dit bespreekbaar te maken en het gewoon doen. De patient staat centraal in dit proces maar wat vraag je dan precies? Met voorbeelden, vragen en de ins en outs van nieuwe richtlijn PZP van het IKNL neem ik jullie mee in de wereld van PZP.
Leerdoelen: zelf actief toe gaan passen van proactieve zorgplanning en zien hoe makkelijk het kan zijn.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Hoe en wanneer kan ik een gesprek starten over PZP
- Wat kan ik dan allemaal vragen
- Hoe dragen we dit over naar elkaar
Eenzaamheid kent veel gezichten: van het missen van dierbaren of je vaderland tot het ontbreken van doel in het leven of het hebben van veel pijn. Mensen kunnen zich erg beroerd voelen door eenzaamheid en er zelfs ziek van worden. In deze lezing gaat Ester Bertholet verder in op de verschillende vormen, uitingen en gevolgen van eenzaamheid en geeft zij concrete handvatten om eenzaamheid te voorkomen en verminderen.
Astma is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in de betekenis die u als POH kunt hebben bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan kinderen met astma. U krijgt direct toepasbare handvatten voor het opzetten van geprotocolleerde zorg. Ook krijgt u inzicht in de plaats van spirometrie bij kinderen. Aan de hand van casuïstiek zult u ervaren hoeveel u kunt bijdragen aan goede zorg, waarbij ouders en kinderen u dankbaar zullen zijn!
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- De relevantie van goede POH zorg voor kinderen met astma
- De waarde van spirometrie bij kinderen in de huisartspraktijk
- Het opzetten van geprotocolleerde zorg voor kinderen met astma in de eerste lijn